De kracht van een goede chimichurri
Advertorial

De kracht van een goede chimichurri

Een goede chef weet: het succes van een gerecht zit ‘m in de details. Een mooi bijgerecht, een verfijnde saus of een goede salsa als finishing touch.

Chimichurri is zo’n salsa. Een Zuid-Amerikaanse salsa om precies te zijn. In landen als Argentinië, Brazilië en Uruguay krijg je het standaard bij je vlees. Want de frisse, ietwat zurige smaak gaat heel lekker met vlees. Picanha bijvoorbeeld, als we toch lekker in Zuid-Amerikaanse sferen zitten…

Hoe is chimichurri ontstaan?

Chimichurri – in Argentinië bekend als chimi - is ontstaan in de 19e eeuw en dankt zijn naam aan de Ier Jimmy McCurry, een onafhankelijkheidsstrijder die naar verluidt de salsa voor het eerst maakte. De lokale bevolking had echter wat moeite met het uitspreken van zijn naam en maakte er al gauw chimichurri van. Zegt men. Of het waar is, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Want er doen meer verhalen de ronde over het ontstaan van de naam.

Hoe maak je chimichurri

Vroeger werd chimichurri gepekeld, maar vandaag de dag doet azijn de truc om te conserveren. Azijn is samen met olie dan ook het basis ingrediënt voor de Zuid-Amerikaanse salsa. Rode wijnazijn om precies te zijn. Overige ingrediënten zijn: rode ui, tijm, oregano, knoflook, laurier, zwarte peper, grof zeezout, blad peterselie en bieslook. De pittige versie bevat rode peper en als je écht gek wilt doen kun je er koriander aan toevoegen. Maar daar wordt dan weer niet iedereen blij van. Best is om alle droge ingrediënten te hakken of met een vijzel te malen en pas later de azijn en olie toe te voegen. Dan blijven de smaken mooi intact! Nog even een nachtje de koeling in en je hebt een salsa ramvol smaak. Overigens zijn er meerdere recepten van chimichurri in omloop, dus als je hem zelf wilt maken, houd vooral je eigen smaak aan. Het is een groene kruidensalsa, dus daar kun je best het één en ander in switchen.

Waar eet je het bij?

We zeiden het al eerder: chimichurri wordt in Argentinië standaard geserveerd bij rundvlees. En in Argentinië komt rundvlees 9 van de 10 keer van de grill of barbecue. De frisse smaak van de salsa gaat waanzinnig goed bij gegrilde steaks. Picanha ligt dan voor de hand, maar chimichurri en cote de boeuf is bijvoorbeeld ook een fijne combinatie. Of bavette. Of eigenlijk elke andere steaks. Soms wordt vlees gemarineerd in chimichurri, maar als je het ons vraagt eet je deze frisse salsa lekker ‘on the side’…

 

Reacties

Reactie toevoegen