De slimme horeca keuken: hype of oplossing?
Advertorial
Foto 123rf.com

De slimme horecakeuken: hype of oplossing?

De slimme horecakeuken: hype of oplossing voor het personeelstekort?

Voor het eerst, na zes jaar van opvolgende groei, vertoonde de horeca het eerst kwartaal van 2019 een lichte omzetdaling. Eerder werd al verwacht dat het aanhoudende personeelstekort in de branche de groei zou afremmen. Een duidelijke oplossing voor het personeelstekort is er nog niet. Wel spelen steeds meer fabrikanten in op het probleem door horeca apparatuur te ontwikkelen dat werk uit handen kan nemen. De keuken van de toekomst wordt hierdoor steeds slimmer. Is dit dé oplossing voor het personeelstekort of de zoveelste hype? 

Slimme en zelfdenkende keukenapparatuur
Het klinkt te mooi om waar te zijn: keukenapparatuur dat werk uit handen kan nemen. Vooral nu er juist een tekort aan vakbekwaam personeel is. Het tekort aan handen in de keuken leidt inmiddels tot grote problemen. Soms gaat dat zelfs zo ver, dat ondernemers gedwongen zijn om de deuren te sluiten. Zelfdenkende keukenapparatuur is geen toekomstmuziek meer. Deze apparatuur is al op de markt. Denk bijvoorbeeld aan combisteamers met voorgeprogrammeerde bereidingsprogramma’s. Met één druk op de knop, wordt een gerecht volgens het programma perfect gegaard. Een kind kan de was doen! Maak ook geautomatiseerde friteuses die de mandjes zelf uit het vet tillen, en drankenkasten die zelf de voorraad bijhouden en bestellingen automatisch doorgeven aan de groothandel. Dit zijn best spannende ontwikkelingen in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt. Of het genoeg is? Eric Harsta van Hakvoort Professional denkt van niet.

Koken blijft mensenwerk
“De komst van zelfdenkende keukenapparatuur is een mooie ontwikkeling en het kan zeker wat werk uit handen nemen. Toch blijven mensenhanden hard nodig in de professionele keuken,” licht Harsta toe. Een apparaat kan volgens hem namelijk niet de juiste smaakkeuzes maken of evenveel passie en liefde in een gerecht stoppen. Zelfdenkende apparatuur is vooral handig om de druk er in de keuken wat af te halen. “Als de friteuse zelf het mandje uit het vet tilt, scheelt dat weer een handeling die elders in de keuken ingezet kan worden,” Legt Harsta uit. En dat brengt voordelen met zich mee. Door tijd te besparen, kan de keukenbrigade efficiënter ingezet worden. Uiteindelijk kan dat er voor zorgen dat hetzelfde werk met minder handen kan worden verzet. Vooralsnog staan er nog geen robots achter het fornuis. De slimme keuken is ‘here to stay’, maar ook de chef en zijn team blijven absoluut onmisbaar.

Reacties

Reactie toevoegen