John Spruit over Debic Kookroom 20% Original
Advertorial
Foto Mees van den Ekart

John Spruit over Debic Kookroom 20% Original

De duizenden werknemers van chemiecomplex Shell Moerdijk kunnen tijdens de lunch en het diner kiezen uit allerlei verse maaltijden. Om snelheid én kwaliteit te garanderen gebruikt chef John Spruit voor onder andere sauzen en gebonden soepen Debic Kookroom 20% Original. “Mensen gaan na het eten met een glimlach weer aan het werk.” Bekijk foto's van Shell Moerdijk en de gerechten onder dit bericht.

Foto’s Mees van den Ekart

Met alle imposante fabrieken is Shell Moerdijk, een immens industrie- en haventerrein waar aardolie wordt verwerkt, een streng beveiligd en tegelijkertijd een bijzonder gebied. De huidige onderhoudsklus aan een van de fabrieken – de grootste renovatie ooit op dit complex – duurt acht weken en zorgt voor maar liefst 2.500 extra werknemers. Met de 1.500 werknemers die er sowieso al zijn is dit een hele organisatorische operatie.

Zeshonderd maaltijden per dag
Iwan Ouwerkerk weet er alles van. Als cateringmanager van Eurest, een bedrijfscateraar die op honderden locaties in Nederland actief is, is hij verantwoordelijk voor het f&b-aanbod in de bedrijfskantine én de naastgelegen tijdelijke keuken voor al het extra personeel. “Per dag serveren we nu zo’n zeshonderd maaltijden”, begint hij. Die worden met zorg bereid, want het belang van een goed(e) lunch of diner tijdens werk is volgens hem groot:

Verschil maken
“Als mensen lekker eten en een gezellige tijd hebben gehad, gaan ze weer met een lach aan het werk. Eten verbindt! Daarnaast voorkom je met gezonde gerechten zieke medewerkers. Kortom, met onze gezonde en smaakvolle maaltijden kunnen wij écht het verschil maken.” Ouwerkerk voegt er nog aan toe: “De tijd dat werknemers tevreden waren met iedere dag een broodje kroket, is voorbij.”

Passie en ervaring
Om het culinaire niveau hoog te houden werkt Eurest bij Shell Moerdijk samen met de enthousiaste en gedreven John Spruit. Ouwerkerk licht de keuze toe: “John werkt met passie, heeft ervaring, weet waar hij voor staat en kan zich aanpassen.” Zo zette Spruit meerdere restaurants op, kookt hij bij veel verschillende restaurants, is hij bestuurslid bij onder andere Euro-Toques en ambassadeur van de duurzame Good Fish Foundation. Spruit vult aan: “Onlangs stond ik zelfs in de voorronde van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. Door aan dit soort wedstrijden mee te doen, blijf ik mezelf continu verbeteren.”

Pastinaakcrème
Dat geldt ook voor de gerechten die hij maakt. Als voorbeeld noemt hij de pastinaakcrème op het menu bij Shell Moerdijk. “Vroeger maakten we deze met roomboter, maar nu kiezen we voor een lichtere variant met kookroom, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak. Sterker nog, de crème wordt er mooier en gladder door.”

Kabeljauw in roomsaus
Spruit gebruikt hiervoor Debic Kookroom 20% Original, die hij ook verwerkt in gebonden soepen en sauzen. “Voor de kabeljauw in roomsaus gebruiken we bijvoorbeeld prei, bieslook, basilicum, dille, uien en kookroom. De kabeljauw garen we vervolgens in de hete room en hoeven we dus niet te bakken. Superlekker, want de sappen uit de vis komen nu ook in de saus terecht. De kookroom geeft gerechten een chiquere smaak.”

Zacht en romig
Maar er zijn meer voordelen van de room, vervolgt Spruit. “Hij is te gebruiken in warme en koude gerechten en is zacht en romig, maar niet te vet. Daarnaast schift hij niet. En ook belangrijk: de fles ligt goed in de hand en hij morst niet terwijl je schenkt.” Terug naar de keuken, waar Spruit zich ontfermt over een ketel met honderd liter champignonroomsoep. “Dagelijks gaan er wel vier van deze ketels doorheen. Soms vragen werknemers of ik weer in de keuken sta, omdat ze hier zo lekker eten. Daar doe je het voor!”

Wil jij Debic Kookroom 20% Original ook in het assortiment? Kijk voor meer informatie op Debic.nl.