Advertorial
Foto Peter Dierdorp

Meld u aan voor het Calvadosseminar!

Het  ‘départment’ Calvados in de regio in Normandië is bekend vanwege de invasiestranden maar het is ook  de regio van het appel-en/of perendistillaat Calvados.

Deze is in te delen in drie verschillende A.O.P.’s, de Appellations d'Origine Protégée (herkomstbenamingen): A.O.C. Calvados, A.O.C. Calvados Pays d’Auge en A.O.C. Calvados Domfrontais. De distillatie van de appels en/of peren gebeurt in een koperen  ‘alambic à repass’ (pot still) of ‘alambic à colonne’ (column still).

Het karakter van de verschillende soorten Calvados wordt bepaald door het terroir (bodem), de gebruikte fruitsoorten en de verschillende distilleermethoden.  Vervolgens moet de smaak van het distillaat zich ontwikkelen met een aantal jaren rijping op kurkdroge eikenhouten vaten, voor het op de markt wordt gebracht. De jongste calvados staan bol van tonen van groene appels met een vleugje vanille en zijn bijzonder geschikt in cocktails terwijl de oudere calvados een complexer soms stroperige palet vol karamel, chocolade, gedroogd en rijp fruit hebben.

Seminar
Helaas is Calvados nog een grote onbekende onder vele horecaprofessionals terwijl deze veelzijdige distillaat zich door zijn fruitige aroma’s goed leent voor cocktails,  foodpairing of als digestief. Om dit aan meer horecaprofessionals over te brengen, organiseert de brancheorganisatie I.D.A.C (L’ Interprofession Des Appellations Cidricoles) een Calvadosseminar op 8 december aanstaande in het trendy Art O’Tel te Amsterdam.

Wilt u meer weten over Calvados en over zijn toepassingen; meld u zich dan snel aan via de website (bepaalde aantal plaatsen beschikbaar!).