Advertorial

Roken in de horeca? Zo zit het anno zomer '18

Ruim 10 jaar geleden werd op 1 juli 2008 de ‘rookvrije horeca’ in Nederland geïntroduceerd. Niet helemaal rookvrij, want roken in speciale rookruimtes is nog wel toegestaan. Sommige horecazaken hebben dan ook vele euro’s geïnvesteerd in geschikte rookruimtes. Het gerechtshof bepaalde echter eerder dit jaar dat ook die rookruimtes niet meer toegestaan zijn. Het kabinet wil de horeca nog circa twee jaar de tijd geven als overgangsperiode. Lees in deze blog meer over de laatste ontwikkelingen en wat er nog wél en niet meer mag.

 Niet meer roken op een terras het volgende?
Roken in de open lucht, op een terras van een horecagelegenheid, is voorlopig nog wél toegestaan. Het woord ‘voorlopig’ kan gerust met dikgedrukte letters worden geschreven, want na de rookruimtes blijkt dit het volgende punt op de agenda van het kabinet. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt hierover in mei 2018: “Het is nodig en onvermijdelijk. We ontkomen niet aan strengere regels en hebben nog best wel een inhaalslag te maken”. Blokhuis werkt samen met andere organisaties aan een nationaal preventieakkoord, waarin ook het rookverbod voor terrassen staat.

Wat mogen rokers nu dan nog wel in de horeca?
De levendige discussie rondom het rookverbod is al enige tijd aan de gang. Maar voordat het verbod in rookruimtes en op het terras ingaat, zijn we misschien wel een paar jaar verder. De precieze invulling van het verbod en de termijn is nog even afwachten. Een uitbreiding van het rookverbod zorgt in ieder geval weer voor een flinke uitdaging voor veel horecaondernemers. Om rokende gasten nú nog zo goed mogelijk van dienst te zijn en voor zo min mogelijk overlast voor niet-rokers, zijn er gelukkig goede oplossingen.

Er zijn verschillende soorten buitenasbakken geschikt voor de horeca:
* Een zandasbak is een goedkope en functionele buitenasbak. Door het zand doven sigaretten snel uit, zonder risico op brand
* Een asbakzuil is een staande asbak die er stijlvol uitziet, sigaretten snel dooft en de hoeveelheid rook duidelijk vermindert
* Een asbaktegel is onopvallend in een straattegel te verwerken. Het is de ideale manier om kauwgom en sigaretten op te vangen, die normaal op straat zouden belanden
*  Een buitenasbak is voor nu nog een hele praktische oplossing, om sigarettenafval en rookoverlast buiten te voorkomen. En wat de toekomst brengt voor de horecabranche? Dat is nog even afwachten!

Wat is uw mening? Roken in rookruimtes en op het terras, behouden of niet?

Reacties

afbeelding van Ton Wurtz

Het aankomende verbod van rookruimten is al een aderlating voor gastvrij Nederland en het geeft aan dat de overheid geen of te weinig aandacht had voor dit fenomeen. Schade voor het uiteindelijke ontmantelen van de rookruimte blijft voor de horeca ondernemer. Roken op het terras moet in in ieder geval niet verder worden beperkt. Het aanspreken van elkaar ,rokers en niet rokers en zonder agressie moet kunnen en blijven plaatsvinden. Een asbak voor buiten zou kunnen bijdragen aan een oplossing.

Reactie toevoegen