Soenil Bahadoer over de Exclusive Selection
Advertorial

Soenil Bahadoer over de Exclusive Selection

In een tweesterrenzaak als De Lindehof in Nuenen draait alles om bijzondere producten, hospitality en beleving. De nieuwe, exclusive koffies van Nespresso passen perfect in dat plaatje, vindt topchef Soenil Bahadoer. Bekijk foto's van de chef en de gerechten onder dit bericht.

Tekst: Carolien Dircken 
Foto’s: Mees van den Ekart

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer reist zo veel hij kan. Overal ter wereld, van Peru tot Vietnam, zoekt hij naar bijzondere smaken, specerijen en instrumenten die zijn gerechten verrijken. “Wij willen onze gasten bijzondere producten brengen, met een goed verhaal. Dat hoort bij de beleving en hospitality van een tweesterrenzaak”, vertelt hij. Gasten krijgen in restaurant De Lindehof de wereld voorgeschoteld in verschillende gerechten, waarin zowel de Surinaams-Hindoestaanse achtergrond van Bahadoer als zijn klassiek Franse scholing en exotische ontdekkingen doorschemeren.

Koffiezetten: een vak apart
Over zijn gerechten heeft Bahadoer tot in detail de regie: alles moet perfect zijn. De chef vindt het dan ook onacceptabel dat een imperfect kopje koffie een negatieve stempel kan drukken op de beleving van de gast. “Koffie kan je maken of breken”, zegt hij. “Maar koffiezetten is een vak apart. Als mensen een waterig kopje krijgen voorgeschoteld na het eten, blijft die impressie hangen. Om dat uit handen te durven geven, moet je erop kunnen vertrouwen dat er altijd koffie van goede kwaliteit wordt geserveerd, met een rijke cremalaag of een volle schuimlaag, en perfect van smaak.”

Duurzaamheid
Dat is één van de redenen dat Bahadoer sinds twee jaar Nespresso serveert. “De kwaliteit is constant en de smaak uitstekend. Maar wat ik zeker zo belangrijk vind, is dat Nespresso veel aandacht besteedt aan duurzaamheid. Daar ben ik ook mee bezig. Nespresso werkt nauw samen met de koffieboeren en is zorgvuldig met het verbouwen en telen van de koffie.”

Handgeplukt en exclusief
Bahadoer is vooral enthousiast over de Exclusive Selection (zie onder): twee koffiesoorten die speciaal zijn ontwikkeld voor horeca in het topsegment. Naast de bestaande Nepal Lamjung introduceerde Nespresso recent Kenya Milima: koffie uit de Keniaanse hooglanden, die door het intertropische klimaat frisse fruittonen bevat. “Prachtige koffies met een perfecte balans en bijzonder rijke smaken die lang in je mond blijven hangen”, zegt Bahadoer. “Verbouwd op hooggelegen plekken en handgeplukt door lokale vakmensen. Hierdoor wordt elke bes op het juiste moment geplukt, op de juiste manier. Dat biedt precies die exclusieve smaak en beleving die we onze gasten willen geven. We vertellen altijd iets over de herkomst en smaak van de koffie. En gasten ontvangen daarnaast een beschrijving van het smaakprofiel en de herkomst van hun koffie op papier. Daar reageren ze heel enthousiast op.”

Koffiedrab als garnering
Bahadoer serveert de koffie plain, om gasten de exclusieve smaak te laten beleven. Maar hij bereidt ook gerechten met koffie en maakt bijzondere pairings. “Duif bijvoorbeeld, met miso en koffie. Of ganzenlever, lamsvlees, of wortel. Dat doe ik al heel lang. Ook de twee Exclusive Selection koffies lenen zich daarvoor, maar dat vind ik eigenlijk jammer van de pure smaak van de koffie”, lacht hij. Wel gebruikt hij het residu van de koffie, de drab, als garnering. “Dat geeft een bijzondere, bittere bite.” Ook zijn gasten zijn meer dan tevreden. “Ik heb sinds we Nespresso schenken geen klacht meer gehoord over koffie. De koffie sluit perfect aan bij het niveau van een tweesterrenrestaurant en de verwachting van de gasten.”

Nespresso Exclusive Selection
De koffie is uitsluitend verkrijgbaar voor sterrenrestaurants en restaurants met minimaal 16 Gault&Millau punten, in twee soorten:

- Nepal Lamjung: uiterst zeldzame koffie met een uitzonderlijk groeiproces op de hellingen van de Himalaya. Deze koffie wordt in kleine hoeveelheden geteeld en met de hand geplukt en getulpt. Door de dubbele branding krijgt de koffie een intens maar soepel karakter, met tinten geroosterd brood en een zijdeachtige textuur.

- Kenya Milima (vervangt Tanzania Kilimanjaro): groeit vlak onder de evenaar op de rijke vulkanische bodem van de Keniaanse hooglanden. De lange uren van direct zonlicht en de koele avondtemperaturen geven de koffie een bijzonder heerlijke zuurgraad. Een elegante koffie, zorgvuldig gebrand om een fruitige, citroenachtige kop te creëren, met tonen van zwarte bes, graan en groene groenten.

Daarnaast bestaat het zakelijke assortiment van Nespresso uit dertien unieke koffies, beschikbaar voor de hele horeca.

Nespresso.com/pro

Reacties

Reactie toevoegen