Biernieuws

Bier aan tafel [boekbespreking]

Na ‘Proef Bier’ komt Arvid C. Bergström nu met een nieuw boek over bier & koken: Bier aan tafel.  Een boek waar je als horecaondernemer inspiratie kunt halen.

Tekst: Gerard Molenaar

Arvid Bergström is een bekende verschijning in bierminnend Nederland en zeker dat deel van bierminnend Nederland dat een goede maaltijd graag combineert met een lekker bier. Wie een workshop heeft meegemaakt van Arvid, weet dat zijn enthousiasme aanstekelijk is. Dat enthousiasme spettert ook van de pagina’s van zijn nieuwe kookboek bier aan tafel.

In de introductie schrijft Bergström dat het boek gaat over bier, gerechten en ingrediënten, maar vooral over hoe je de smaak van deze ingrediënten met elkaar kunt combineren. Het boek is ingedeeld in de vier seizoenen en per seizoen geeft Bergström recepten van voorgerechten, soepen, hoofdgerechten en nagerechten.

Foodpairing
Op de linkerpagina staat steeds het gerecht en op de rechterpagina staan twee bieren die mooi bij dit gerecht passen. Er valt dus wat te kiezen voor de lezer die zelf in de keuken aan de slag gaat. Van ieder bier wordt de brouwerij, het biertype en de bierstijl benoemd, maar vooral dat wat kenmerkend is voor het bier. Juist dit deel is belangrijk voor de food-pairing. In een speciaal tekstkader wordt de foodpairing verder toegelicht.

Eiorval
Net als in zijn vorige boek gebruikt Bergström erg orginele namen voor de gerechten. Zo heeft het recept voor een omelet met Orval, Eiorval. Of neem nu de paté met cranberrycompôte: wil je een plakje worst?  Dit boek biedt inspiratie voor iedereen die met bier en foodcombinaties wil werken.

Prettige vorm
De vormgeving van het boek is toegankelijk. Ieder seizoen heeft een andere kleur en met name de pagina’s waarop de bieren worden gepresenteerd zijn qua lettertype en indeling erg aangenaam. Bij ieder gerecht staat duidelijk de energiewaarde per portie aangegeven, evenals hoeveel personen dit gerecht is en wat de bereidingstijd is. Maar evengoed zijn de gerechten zodanig mooi dat dit voor horecabedrijven een zeer inspirerend boek kan zijn en wat ideeën geeft voor op de kaart. Een verschil met het vorige boek is dat niet ieder gerecht is gefotografeerd. Aan het begin van ieder seizoen zijn een paar gerechten vastgelegd in mooie beelden. Genoeg om je te laten watertanden.

101 bieren
En dan de bieren. De meesten zijn afkomstig van Nederlandse brouwerijen, maar ook België is goed vertegenwoordigd. Af en toe kom je bier tegen uit Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. De index op bierstijl laat zien hoe veelzijdig Bergström is geweest bij de food-pairing.

Samengevat biedt dit nieuwe boek meer dan 50 gerechten verdeeld over vier seizoenen met in totaal 101 foodpairingcombinaties. Het f 192 pagina’s tellende boek geeft ook nog een uitgebreide bronnenlijst.

Arvid Bergström heeft met deze uitgave een prachtige bijdrage geleverd aan de Nederlandse bier- en eetcultuur. Na de boeken van Fiona de Lange(Bier& Spijs), Puck Kerkhoven (Bier & Food) en Arvids eigen  ‘Proef Bier’, is dit boek het bewijs dat niemand in Nederland nog om foodpairing met bier heen kan. De koks zijn er, de bieren zijn er en de inspirerende boeken zijn er ook.

Voor 19,90 (exclusief verzendkosten) heb je dit mooie boek in huis. Het is te bestellen bij proefbier.nl.

Reactie toevoegen