Biernieuws
Foto Sjoerd van der Hucht, Yoki Kho, Studio de Nooyer, Koen Tornij

Brewpub creëert of vergroot succes brouwer

Elke stad kent inmiddels wel minimaal één brouwer met een brewpub. Met de ketels in het zicht en craftbieren die rechtstreeks naar taps vloeien. Lekker lokaal, informeel, ambachtelijk en populair. Ook op plekken waarvan iedereen dacht: komt daar ooit publiek? Reken maar.

Tekst Puck Kerkhoven  

"Als ik het over mocht doen als startende brouwer, zou ik gelijk zorgen voor een goede brewpub. Een plek bij de brouwerij waar je je bieren direct kunt laten proeven." Dat zegt Menno Olivier van De Molen in Bodegraven, misschien wel de bekendste ambachtelijke brouwer van ons land. Zijn reputatie is indrukwekkend: hij behoort tot de 8 beste brouwers ter wereld. Over een brewpub, ook wel proeflokaal of brouwerijcafé genoemd: "Je hebt een sterke thuismarkt en een etalage nodig. Dat brengt meteen loop in de zaak. Van daar kun je eventueel verder uitbouwen."

Kaapse Brouwers 
Toch kreeg Olivier wel de kans om het op een bepaalde manier over te doen: hij raakte namelijk zakelijk betrokken bij Kaapse Brouwers in Rotterdam. Dit bedrijf startte in de Fenix Food Factory een craftbierbrouwerij mét proeflokaal, gekoppeld aan een foodhal met groot terras. De brouwerij is bovendien vanaf het begin ingebed in andere horecaconcepten, die samen voor de beleving, aandacht en traffic rondom Kaapse Brouwers zorgen. En niet alleen horecabedrijven in het hele land schenken de bieren inmiddels, slijters en supermarkten verkopen ze ook. (Net als die van De Molen, maar die ontwikkeling had heel wat meer voeten in de aarde.)

Jopen en Oersoep 
Een ander mooi voorbeeld is Jopen, waarvoor de Jopenkerk in Haarlem een groot deel van het succes heeft bepaald. Pas toen de brouwer dit proeflokaal had geopend, ging het echt lopen. Gasten kunnen er in een fijne ambiance, met zicht op de grote, glimmende tanks, van de bieren en eventueel bijpassende gerechten genieten. Jopen is inmiddels zelfs zo succesvol dat het leeuwendeel van de brouwactiviteiten is verplaatst naar een industrieterrein buiten de stad. Maar ook hier zijn weer proeffaciliteiten en hebben bezoekers zicht op het transparante brouwproces.

Voor nog een mooi voorbeeld moeten we naar de rafelranden van Nijmegen, waar in de oude Honigfabriek brouwerij Oersoep is gevestigd. Direct daaraan grenzend: Stoom Beer & Food, waar goed eten wordt gecombineerd met craftbieren van Oersoep en andere brouwerijen.

Van hoofdstad tot provincie 
Amsterdam doet natuurlijk niet onder voor andere steden. Zo vinden we in Noord Oedipus Brewing met een hippe hangbar, in Oost bierbrouwerij annex indrukwekkend proeflokaal Poesiat & Kater en in de Bijlmer kloosterbrouwerij Kleiburg, waar gasten naast hemels bier gerechten kunnen krijgen voorgeschoteld. Daarnaast is ook in een provinciestad als Hilversum sinds kort een bijzonder brouwerijcafé te vinden: onlangs vestigde de Gooische Brouwerij zich namelijk met het f&b-concept Mout in de nieuwe foodhal.

Ten slotte zit in Den Haag, in de vervallen Binckhorsthaven, de Beer Bar van brouwerij Kompaan. Het is een plek waarvan iedereen dacht: komt daar ooit publiek? Nou, reken maar. En dat komt mede door die aantrekkingskracht van avontuurlijke brouwers.

Succesfactoren
* Vers: ambachtelijke bieren, rechtstreeks uit de tank.

* Transparant: geproduceerd in het zicht, dus beleving én vertrouwen.

* Authentiek: een ongedwongen, industriële setting met een verhaal.

* Lokaal: gegarandeerd bier van hier.

* Deskundigheid: door het een-op-eencontact ook kansen om te adviseren en eens iets anders te laten proeven.

Voorwaarden

* Bierverkoop is ingebed in een professioneel horecaconcept; een goede brouwer is nog geen succesvolle horecaman.

* Blijf vernieuwen en verrassen met stijlen/smaken.

* Betaalbaar basisbier. Prijs uzelf hiermee niet uit de markt, mensen moeten wel binnenkomen. Iets speciaals mag best meer kosten.

* Deskundige, contactgerichte medewerkers achter de bar en in de bediening.

* Een fanschare/community die graag reclame voor u maakt.

* Hoge kwaliteit, áltijd. Werk schoon en precies; brouwfouten zijn dodelijk voor het merk en alles wat ermee samenhangt.

Reacties

Reactie toevoegen