Biernieuws
Foto 123RF

Meer schimmelgifstof in ambachtelijke bieren

Ambachtelijk gebrouwen bieren bevatten gemiddeld meer schimmelgifstoffen dan industrieel bier. Dat kan bij dagelijkse inname een risico vormen voor de gezondheid.

Dit ontdekte RIKILT-onderzoeker Jeroen Peters en zijn collega’s. Deze hogere hoeveelheden kunnen volgens Peters te maken hebben met het brouwproces. Standaard wordt bier gebrouwen met water, hop, gerst en gist. Met name de gemoute granen, zoals gerstemout, zijn nog wel eens besmet met mycotoxines. Vooral voor zwaardere bieren gebruiken brouwers relatief meer gerstemout en daardoor komen er uiteindelijk mogelijk ook meer mycotoxine in het bier.

Mogelijk certificaat
"Er zijn binnen de Europese Unie wel maximale toegestane niveaus van mycotoxines vastgesteld, maar enkel voor de grondstoffen en niet voor het bier zelf", legt Peters uit. Hij pleit voor een hogere transparantie vanuit de leverancier van de grondstoffen. "Het zou beter zijn als op een certificaat niet alleen staat dat de gehaltes onder het maximale niveau liggen, maar ook welke concentraties er gemeten zijn. Een brouwer kan deze gegevens dan gebruiken, om uit te rekenen hoeveel van deze grondstof hij veilig kan gebruiken. Een andere optie is dat craftbrouwers zelf hun bier gaan testen voordat ze het op de markt brengen, maar dat is voor veel van de startende kleine brouwerijen financieel niet haalbaar."

Explosieve toename populairiteit
Voor de studie verzamelde Peters duizend verschillende bieren afkomstig uit 47 verschillende landen, met  de nadruk op Europa. Vervolgens bepaalde hij de hoeveelheid mycotoxines, dit zijn giftige stoffen die door schimmels worden uitgescheiden. Het is voor het eerst dat op zo’n grote schaal onderzoek is gedaan naar schimmelgiftstoffen in ambachtelijk gebrouwen bier. Peters: "Er zijn vooral veel studies gedaan naar industrieel bier. Maar wij waren juist nieuwsgierig naar ambachtelijk bier, omdat we zien dat de populariteit daarvan explosief toeneemt." Daarom is het volgens Peters belangrijk om de kwaliteit goed in de gaten te houden.

Gerelateerd nieuws

woensdag 25 oktober 2017
woensdag 4 oktober 2017