Biernieuws

Sinaasappelgeur verdrijft stank uit discotheek

Sinds het verdwijnen van de rooklucht in de horeca, zijn onaangename geuren zoals lichaamsgeuren en de geur van verschraald bier veel duidelijker te ruiken. Dat heeft nadelige effecten op omzet en bezoekersaantallen. Volgens het industrieel ontwerper Dirk-Jan Oudshoorn kunnen geurmachines uitkomst bieden. Hij studeerde af op dit onderwerp aan de TU Delft en startte het bedrijf Moodscent.

Zijn onderzoek laat zien dat bepaalde geuren een omzetstijging van gemiddeld twintig procent teweegbrachten. Ook bleven de bezoekers langer binnen, waardeerden ze de avond hoger, voelden ze zich meer opgewekt en gingen ze meer dansen wanneer er een geur werd verspreid.

Sinaasappelgeur bleek de algehele winnaar. Deze geur was zowel goed voor de omzet alswel de dansvloer. Ook pepermunt blijkt aan te zetten tot dansen, maar is minder gunstig voor de omzet. Zoute zeelucht had positieve effecten voor de verkoop van bier en voor de verblijfsduur van de bezoekers. Zo heeft elke geur zijn specifieke kwaliteiten. Het belangrijkste is dat de geur goed in de omgeving past, anders is het effect minder sterk.

Het onderzoek werd gehouden onder 850 bezoekers van drie discotheken, in Delft, Leiden en Utrecht. Tweederde van de bezoekers bleek ontevreden over de huidige geur in horecagelegenheden. Dit versterkt het effect van de teruglopende bezoekersaantallen en omzet die het afgelopen jaar zichtbaar waren.

Dirk-Jan Oudshoorn is op basis van zijn afstudeeronderzoek intussen het bedrijf Moodscent gestart, gespecialiseerd in geuroplossingen voor de horeca. "Geuren hebben een grote invloed op je gemoedstoestand. Eigenlijk is het raar dat je neus nog maar zo zelden op een positieve manier wordt geprikkeld tijdens een avondje uit. Gezien de positieve resultaten van het onderzoek ben ik ervan overtuigd dat dit de nieuwe standaard zal worden in de horeca", aldus Oudshoorn.

Moodscent maakt gebruik van de geurmachines van Retroscent. Ze gebruiken een gepatenteerd koud vernevelingssysteem dat is ingebouwd in het geurpatroon, waardoor er een honderd procent aerosolomgeving wordt gecreëerd en er geen geurstoffen verloren gaan. 

Reacties

Reactie toevoegen