Biernieuws
Foto Jim Ellam

Winnaars Lekkerste Huisbier 2015 bekend

Rootz Blond van Rootz in Den Haag (categorie licht) en Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden (categorie zwaar) zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2015. Hoewel de jury kritisch was over een aantal inzendingen, is de puntenwaardering voor de winnende bieren hoger dan vorig jaar, zeker in de categorie zwaar.

Alle horecazaken in Nederland konden in 2015 hun huisbier weer aanmelden voor onze jaarlijkste wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. In totaal 12 lichte en 15 zware bieren kwamen op de jurytafel. Voor het eerst proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0, ontwikkeld door Libbey (Royal Leerdam) in nauwe samenwerking met jurylid Derek Walsh.

Blind proeven & keuren
Op maandag 7 december proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. Een zware, serieuze taak voor het vijfkoppige panel, bestaande uit zeer ervaren en kundige proevers. Theo Flissebaalje (PINT-redacteur), Henri Reuchlin (Bierburo, voorzitter EBCU), Fiona de Lange (Bierblogger.nl, De Nationale Bierbank), Derek Walsh (Bier+) en culinair journalist Puck Kerkhoven.

Categorie licht
Toen alle eindcijfers voor de lichte bieren (tot 6,5% procent) bekend waren, tekende zich in deze categorie een duidelijke winnaar af: Rootz Blond van restaurant-biercafé Rootz in Den Haag. Met een ander huisbier werd dit horecabedrijf vorig jaar tweede. Nu is er dus de volle winst. De jury waardeerde dit bier unaniem hoog, met eindcijfer 8,2. Directeur Patrick van Aller was aangenaam verrast toen had hij hoorde dat zijn bier het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 is in de categorie licht: “Dat meen je niet? Echt te gek.” Tweede werd Ramses Z’Onder Baard van Z’Onder Zeil in Steenbergen met een 7,7. De derde plek was voor Spieghels Bier van De Twee Spieghels in Leiden, met een 6,8. “Wij zijn erg trots, leuk dat bier met een eigenwijs karakter zo goed wordt gevonden”, vertelt eigenaar Colin van Gestel-Messiaen.

Categorie zwaar
Tijdens het tweede deel van de proeverij kwamen er 15 zware bieren op tafel. De hoogste, gemiddelde waardering was een 8,4 voor Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden. Een porter die volgens de jury het karakter van de horecazaak, een Ierse pub, onderstreept. De hoge score zegt iets over het enthousiasme van de jury. Ook Ulco de Jong van Brouwerij de Kroon was enthousiast toen hij hoorde dat hij het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 heeft in de categorie zwaar: “Fantastisch, fantastisch, fantastisch.” Tweede werd The Big Fat Double van De BeerTemple in Amsterdam met een 7,7. “Vorig jaar werden we ook tweede, dus we schrijven het bier volgend jaar gewoon weer in!”, zegt eigenaar Peter van der Arend. De derde plek was voor Donker sur Lie van De Kluis in Venlo, dankzij een 7,5. “Wij zijn aangenaam verrast dat ons eerste brouwsel zo goed is beoordeeld”, aldus eigenaar Peter Bouman. 

Mooi, maar het kan beter
De verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 heeft 2 winnaars met een hoog eindcijfer. In de categorie zwaar veel hoger dan vorig jaar, toen die winnaar het met een 7,25 moest doen. De jury was unaniem over de top 3 in de beide categorieën en waardeerde die bieren zeer positief. De jury is verheugd over de groei van het fenomeen huisbieren, maar ook kritisch want er zijn veel bieren waar nogal wat op valt aan te merken. Ook herkent de jury brouwfouten en dat kunnen de brouwers van deze bieren zich aantrekken.

De jury over Rootz Blond
‘Mooie lange nasmaak, mooi evenwicht tussen hop en fruit’ (Derek Walsh). ‘Fruitig, spannend, vrolijk bier. Zeer verrassend door exotische hopsoorten’ (Fiona de Lange). ‘Prettig, vraagt om een volgende slok’ (Henri Reuchlin). ‘Prettig, met verstand gehopt. Hier bestel je een tweede glas van’ (Theo Flissebaalje).

De jury over Rosemary Porter
‘Doe mij er nog maar een’ (Puck Kerkhoven). ‘Mooi complex, sterk, krachtig en toch fris’ (Fiona de Lange). ‘Super complex, uitstekende schuimkraag’ (Derek Walsh). ‘Mooi bier, vooruitlopend op de trend om porter als huisbier te kiezen. Bravo!’(Henri Reuchlin). ‘Mooie complexe porter. In balans’ (Theo Flissebaalje).

Top 3 lichte bieren
1. Rootz Blond (fles), Rootz (Den Haag/Scheveningen), blond, 6,0%, Brouwerij de Eem.
2. Ramses Z’Onder Baard (fles), Z’Onder Zeil Restaurant & Café (Steenbergen), ‘steam’, 4,8%, Ramses Bier.
3. Spieghels Bier (fles), De Twee Spieghels (Leiden), tarwe, 5,7%, Brouwerij Pronck.

Top 3 zware bieren
1. Paddy O’Ryan Rosemary Porter (fles), Paddy O’Ryan (Leeuwarden), porter, 7,0%, De Kroon.
2. The Big Fat Double 5 Ipa (fles), De BeerTemple (Amsterdam), new imperial/double ipa, 8,0%, Het Uiltje.
3. Donker sur Lie (fles), De Kluis (Venlo), quadruppel, 9,6%, De Kluis.

Foto's
Bekijk hier het online fotoalbum van de proeverij van maandag 7 november. Lees een uitgebreid verslag (inclusief foto’s) van de bierproeverij in Entree 1 van 2016. En/of kijk op sociale media middels #LekkersteHuisbier.

 

Gerelateerd nieuws