Branchenieuws

Gijs Kemmeren wint The Vegetarian Chance

Gijs Kemmeren, chef-kok bij restaurant Herberg de Kop van ’t Land in Dordrecht is uitgeroepen tot winnaar van de internationale vegetarische en veganistische kookwedstrijd The Vegetarian Chance.

Kemmeren reisde afgelopen weekend af naar Milaan om samen met zijn teamgenoot Robrecht Haex deel te nemen aan The Vegetarian Chance. Tijdens de 4e editie op 28 mei, georganiseerd door Pietro Leemann (één Michelinster, restaurant Joia) was de winst voor de Nederlanders. Ze namen het op tegen 8 vooraf geselecteerde finalisten van over de hele wereld. 

Visie delen
Kemmeren: "We wilde heel graag op internationaal niveau onze visie delen op het gebied van vegetarisch eten. Mijn focus ligt volledig op groenten en niet op die van granen, peulvruchten en vleesvervangers. Ik wil af van de clichés en probeer vegetarisch eten op een hoog culinair niveau te presenteren in Herberg de kop van ’t Land. De wedstrijd gerechten waren 1 op 1 uit ons huidig menu. Een bewuste keuze om te kunnen peilen of we goed op weg zijn. Dat daarnaast ook onze no-waste mentaliteit beloond word maak ons extra trots." 

Klassieke erwtensoep
Gijs Kemmeren wist indruk te maken met zijn 2 gerechten, veganistisch voorgerecht geïnspireerd op de klassieke erwtensoep geserveerd in het seizoen en een vegetarisch hoofdgerecht van asperges, tuinbonen en karnemelk. Bijzonder vond de jury de keuze voor eenvoudige producten maar deze op een manier te presenteren dat ze heel veel indruk maakten op het bord.

Volledig in balans
"Ontzettend veel delicate en verschillende smaken in de gerechten zonder elkaar de overstemmen bracht gerechten voort die volledig in balans waren", vertelde Leemann. Daarnaast prees de jury ook het gebruik van producten die voortkomen uit restverwerking, zoals de gebruikte azijn en olie van de tuinboonpeulen die het restaurant zelf produceert.

Orogel Wellnes Award
Daarnaast wist het Nederlandse team ook nog een extra award in de wacht te slepen, namelijk de Orogel Wellnes Award, voor het gebruik van duurzame, lokale producten en de no-waste gedachten waar Herberg de Kop van ’t Land voor staat.

Tweede plaats
Op de tweede plaats eindigde de Peruaanse chef-kok Rafael Rodriquez met zijn Andes-Amazone geïnspireerde gerechten.

 

 

 

Gijs Kemmeren

‘We wilde heel graag op internationaal niveau onze visie delen op het gebied van vegetarisch eten. Mijn focus ligt volledig op groenten en niet op die van granen, peulvruchten en vleesvervangers. Ik wil af van de clichés en probeer vegetarisch eten op een hoog culinair niveau te presenteren in ‘Herberg de kop van ’t Land’. De wedstrijd gerechten waren 1 op 1 uit ons huidig menu. Een bewuste keuze om te kunnen peilen of we goed op weg zijn. Dat daarnaast ook onze no-waste mentaliteit beloond word maak ons extra trots’.

gkemmeren@hotmail.com

www.kopvanhetland.nl