Branchenieuws
Foto 123RF.com

IENS: 66% gaat uit eten met Valentijn

Valentijnsdag komt er aan en Nederlanders vieren de liefde dan graag in restaurants. Naast het geven van de gebruikelijke bloemen, kaartjes en cadeautjes blijkt uit onderzoek van IENS dat 66% van de Valentijnvierders van plan is om op de meest romantische dag van het jaar uit eten te gaan.

Ongeveer 50% van de ondervraagde IENS bezoekers is dit jaar van plan om Valentijnsdag te vieren. De andere helft vindt Valentijnsdag ‘te commercieel’ of ‘heeft geen bepaalde dag nodig om de liefde te vieren’. Van de romantici die wel plannen hebben, geeft 66% aan naar een restaurant te willen gaan. Nederland wijkt daarin niet af van de rest van Europa. Ook in Frankrijk, Italië, Spanje en België staat een restaurantbezoek hoog op de to-do-lijst op Valentijnsdag.

Uitgeven
"Hoewel Nederlanders erom bekend staan op de kleintjes te letten, zijn Nederlandse koppels best bereid om wat geld neer te leggen voor een Valentijnsetentje", zegt Iens. Op Valentijnsdag wordt tussen de €50,- en €100,- uitgegeven in restaurants. Een hoog bedrag ten opzichte van landen als Spanje, Italië en Frankrijk, waar gemiddeld rond de €50,- uitgegeven wordt. Daarbij vindt 61% van de ondervraagden dat de man het Valentijnsdiner moeten betalen. In Frankrijk is dit zelfs 90%.

Franse keuken
De Franse keuken past volgens Nederland het beste bij Valentijn (52%), gevolgd door de Italiaanse keuken (17%). Oesters en champagne worden gezien als de grootste afrodisiaca en zouden dus zeker niet mogen ontbreken op de menukaart.

Nieuw restaurant
Valentijnsdag blijkt hét moment om een nieuw restaurant te proberen. Maar liefst 70% kiest liever voor een nieuw, dan voor een al bekend restaurant. Het liefst schuiven we aan in een restaurant zoals een brasserie of bistro (44%), maar ook sterrenrestaurants zijn populair (39%). Minder goed nieuws voor de all-you-can-eat-restaurants: geen enkele respondent kiest ervoor om met de liefde van zijn leven onbeperkt te gaan dineren in een all-you-can-eat-restaurant.

Onderzoek
Dit Valentijnsonderzoek werd in januari uitgevoerd onder bijna 1.000 gebruikers van IENS en TheFork (a TripAdvisor company) in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Italië.

Reacties

Reactie toevoegen