Branchenieuws
Foto 123RF.com

KHN: waarschuwing alcoholetiket slecht idee

Op zondagavond 28 mei 2017 sprak KHN-voorzitter Robèr Willemsen in het live debatprogramma 'Kwesties' op Radio 1 over alcohol. Het debat ging over de vraag of het niet tijd wordt dat er - net zoals op sigarettenverpakkingen - afschrikwekkende waarschuwingen op flessen drank worden geplaatst over de gevolgen van alcohol. Robèr Willemsen: “We moeten dit soort betutteling niet willen.”

Tekst: KHN

Marianne van den Anker interviewde Niko Stammes en Robèr Willemsen in Nieuwe Niedorp. Niko Stammes stopte met drinken op zijn 19e en schreef dit opiniestuk in de Volkskrant: Ik verloor mijn vader, zus en oom aan de alcohol: 'Wat ben ik blij dat ik niet meer drink'. Hij pleit voor meer bewustwording onder jongeren en volwassenen over de gevolgen van alcohol. Waarschuwingen op flessen drank zouden volgens Stammes kunnen helpen.

‘Alles behalve briljant’
Robèr Willemsen vindt het idee ‘alles behalve briljant’. “De problemen met alcohol zijn niet zo groot als dat er nu wordt gesuggereerd. Uit verschillende onderzoeken blijkt juist dat de jeugd minder drinkt en op latere leeftijd begint. En uit Engels onderzoek blijkt dat dergelijke plaatjes juist averechts werken. We moeten stoppen met dit soort betutteling.”

Cultuuromslag
KHN vindt dat horecaondernemers zich aan de regels moeten houden die gelden voor het schenken van alcohol: geen alcohol aan mensen onder de 18 jaar, niet 'doorschenken' als iemand dronken is en dronken klanten niet binnen laten. Daarnaast is er een cultuuromslag nodig: als maatschappij moeten we het niet normaal vinden wanneer jongeren onder de 18 roken en/of drinken. Robèr: “Daarom hebben wij ons gecommitteerd aan de campagnes van de overheid (NIX18) en die van de brouwers ('18 jaar? Bewijs het maar'). Let wel: tachtig procent van het alcoholgebruik vindt thuis of in keten plaats.”

Plezier en genot
KHN vindt dat het voorstel om waarschuwende plaatjes op flessen alcohol doorslaat. Gasten hebben een eigen verantwoordelijkheid. Dat geldt niet alleen voor alcohol, maar ook voor roken, voldoende bewegen, minder zout eten enzovoorts. Robèr: "Alcohol met mate zorgt juist voor plezier en genot in het leven. Laten we dat vooral niet vergeten."

Reacties

afbeelding van Jan Jaap Nijemeisland

Het grote probleem met dit issue is dat de vergelijking met tabak volledig mank gaat. En daarom is het geen goede oplossing. De reden: tabak / roken is pertinent slecht voor de gezondheid. De longen moeten zuurstof verwerken en niets anders. Alcohol is niet noodzakelijkerwijs slecht voor de gezondheid. Natuurlijk: wanneer je teveel drinkt is alcohol slecht. Maar alcohol heeft ook zijn goede kanten. Zolang het maar met mate gaat! De betutteling hier gaat zover, dat niemand meer mag genieten vanwege de minderheden die misbruik maken. Genieten wordt steeds meer afgestrafd... een trieste zaak die alleen maar meer ellende al gaan veroorzaken!

Reactie toevoegen