Branchenieuws

'Restaurants dragen bij aan meer groente'

Kan een restaurant bijdragen aan de verhoging van de groenteconsumptie van hun gasten? Dat kan. Uit onderzoek van Stichting Variatie in de Keuken blijkt namelijk dat het positieve gevolgen heeft voor de restauranthouder én voor de gast.

Stichting Variatie in de Keuken voerde het onderzoek uit in samenwerking met Wageningen Universiteit en Research in Van der Valk-vestigingen in Vught, Ridderkerk en Hoorn.

Wegen van restanten
Gedurende 3 maanden werden in totaal 4.000 borden gewogen en ruim 1.800 enquêtes werden ingevuld. Gasten in groep 1 kregen 75 gram groente en ongewijzigde hoeveelheden vlees of kip. Groep 2 kreeg 150 gram groente en 12,5 procent minder vlees of vis. Bij terugkomst van de borden in de keuken, zijn de restanten voedsel gewogen.

Bewuster
Bedrijfsmanager Peter Raaijmakers van hotel-restaurant Van der Valk in Vught zegt tegen de Volkskrant: “Ik heb wel een nachtje wakker gelegen voordat ik besloot mee te doen aan het onderzoek. Het was spannend. Als we serieuze klachten hadden gekregen, waren we er onmiddellijk mee gestopt. Maar we merken sowieso dat onze gasten bewuster omgaan met voeding en gezondheid. Vooral jongere bezoekers bestellen vaker een maaltijdsalade dan een traditioneel menu met groente en vlees of vis.”

Minder weggegooid
Gemiddeld werd 33 procent minder vlees weggegooid in de 3 Van der Valk-restaurants. De nieuwe Schijf van Vijf, in maart gepresenteerd door het Voedingscentrum, adviseert een dagelijkse consumptie van 250 gram groenten per dag. Door de hoeveelheid groenten op het bord verhoudingsgewijs te vergroten, maken restaurants het makkelijker voor gasten om dichterbij de 250 gram groenten per dag te komen.

Oproep
Chefs die meer met groente willen doen, kunnen zich de hele maand juni aanmelden voor gratis advies over hoe zij de kennis uit het onderzoek kunnen toepassen in hun restaurant. Variatie in de Keuken werkt samen met onder meer KHN en Van Gelder Groente en Fruit om deze kennis te delen. 

Reacties

Reactie toevoegen