Branchenieuws

Rookbeleid tenten oneerlijke concurrentie

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is verbaasd dat volgens de Handleiding Rookvrije Horeca in tenten van evenementen of festivals gewoon gerookt mag worden.

KHN vindt dit onbegrijpelijk omdat minister Ab Klink het rookverbod zo belangrijk vindt dat hij zelfs kleine bedrijven zonder personeel rookvrij maakt. Maar tenten die toch al onder een licht regime van allerlei wet- en regelgeving vallen, biedt hij ruimte om stug door te roken. KHN gaat er vanuit dat tenten niet aan de eisen zullen voldoen. Er mag alleen gerookt worden als deze tenten aan ? zijde volledig open zijn en dus ook niet gedeeltelijk worden afgeschermd. Directeur Koninklijk Horeca Nederland Jeu Claes: "Feesttenten voldoen niet aan die eis. Wat mij ook enorm verbaast, is dat minister Klink tijdens het laatste debat hierover in de Tweede Kamer nog aangaf dat er in tenten niet gerookt mocht worden. Lastig, een minister die A zegt maar B doet."


Koninklijk Horeca Nederland verzet zich tegen de wildgroei van dorps- en tentfeesten. Vooral in de maanden april tot en met oktober organiseert bijna iedere gemeente dit soort feesten. Niet slechts op zaterdagavonden, maar steeds vaker beginnen die feesten op dinsdag en gaan tot en met zondag door. Ook komen steeds meer mensen uit de hele regio op dit soort feesten af. Vooral discotheekhouders merken dat, ook als zo'n tentfeest veertig kilometer verderop wordt gehouden.


"Wij vinden dat oneerlijk. Tentfeesten hebben allerlei voordelen die voor een reguliere horecaondernemer niet te realiseren zijn. Denk maar aan spelregels rond Drank- en Horecawet, geluidsregels, het gebruik kunnen maken van vrijwilligers, et cetera", aldus Jeu Claes. "Als daar ook nog eens bijkomt dat op evenementen in tenten wel gerookt mag worden en in de horeca niet, dan ontstaat een situatie die wij niet accepteren. Wij zullen ons hier tegen verzetten.”

Reacties

Reactie toevoegen