Branchenieuws
Foto 123RF.com

Startende horecabedrijven groeien extra snel

Van de 161 duizend in 2010 opgerichte bedrijven hebben 410 bedrijven vóór 2016 een snelle groei doorgemaakt. Dat is ongeveer een kwart procent van de starters oftewel één op vierhonderd. Met name in de horeca maakten startende bedrijven een snelle groei door. 

Dat meldt CBS. Om tot gazelle (een snelgroeiend bedrijf) gerekend te worden zijn de eisen streng. Zo moet een opgericht bedrijf binnen vijf jaar na het jaar van oprichting een snelle groei doorgemaakt hebben. Officieel is sprake van snelle groei als een bedrijf aan het begin van de groeiperiode minimaal tien werknemers telt en in drie opeenvolgende jaren een gemiddelde werknemersgroei noteert van minimaal 10 procent per jaar.

Horeca
In de horeca werden startende bedrijven relatief het vaakst gazelle. Hier gaat het met name om restaurants, cafetaria’s en cafés. Van de bijna 4,5 duizend in 2010 opgerichte bedrijven in deze branche hebben er zestig in korte tijd een snelle groei doorgemaakt. Dat is 1 op 73 of 1,4 procent. Op grote afstand volgen bedrijven in vervoer en opslag (1 op 189), in de gezondheids- en welzijnszorg (1 op 310) en in de zakelijke dienstverlening (1 op 321). Starters in cultuur, recreatie en overige diensten groeien relatief het minst vaak uit tot gazelle (1 op 1700).