Branchenieuws

Traditionele opening aspergeseizoen

Stichting Dubbel A opende gisteren het Nederlandse Aspergeseizoen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Deze jaarlijks terugkerende happening rondom het witte goud vindt altijd plaats op de tweede donderdag van april.

Erica Terpstra is daarbij verkozen tot Aspergeambassadeur 2009 en verrichtte de officiële openingshandeling. Pieter Smits, voorzitter Dubbel A: "Terpstra is een maatschappelijk betrokken en zeer dynamische vrouw. Gezondheid en welzijn zijn voor haar dagelijkse kost. Daarnaast is ze een echte levensgenieter, liefhebster van asperges en is ze wereldwijd synoniem voor Nederland."

Aspergeproeverij
De opening van het seizoen gaat traditioneel gepaard met een aspergeproeverij. Dit jaar creëerden vijf chef-koks aspergegerechten met een Amerikaans, Australisch, Afrikaans, Aziatisch en Europees tintje.

Met dit thema gericht op de continenten, speelt Dubbel A in op een vraag uit de markt. Uit onderzoek onder 1.500 personen blijkt namelijk dat 'het verstrekken van lekkere aspergerecepten' voor bijna een derde een reden is om meer asperges te kopen.

Gerechten
De asperge is vooral populair als traditioneel gerecht met ei, ham en botersaus, aldus bijna tachtig procent van de ondervraagden. Aspergesoep en asperge met vlees worden als tweede en derde meest voorkomende bereiding genoemd. Hoe ouder de geënquêteerde, hoe vaker hij asperges koopt.

Aandacht
Smits: "Stichting Dubbel A streeft ernaar om elk jaar aan de opening van het aspergeseizoen zoveel mogelijk inhoud en bekendheid te geven met als doel het product asperge onder de aandacht te brengen. Op deze wijze willen wij bereiken dat dit prachtige Nederlandse seizoensproduct vaker op het menu komt te staan."

Dubbel A
In Dubbel A zijn de volgende partijen vertegenwoordigd: Aceera BV, Brabants Asperge Genootschap, Confrérie de l'Asperge Limbourgondie, Nationaal Aspergemuseum De Locht, Stichting Afzetbevordering Asperge, ZON Fruit & Vegetables.

Afbeelding: Erica Terpstra en Joop Braakhekke proeven van het witte goud.

Reacties

Reactie toevoegen