Financiën
Foto Flickr.com/zoetnet

'Breda goedkoopste terrasstad van Nederland'

Breda is de goedkoopste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje op het terras is 20,43 euro. Amsterdam is de duurste terrasstad van Nederland.

Dat blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Een rondje op het terras bestaat uit 2 koffie, 2 fris, 2 bier en 2 rosé. In Breda kost een rondje 20,43 euro, dat is 3,18 euro minder dan in Amsterdam, waar je 23,60 euro voor een rondje betaalt.

Top 5
Amsterdam wordt in de ranglijst gevolgd door Haarlem, Den Haag en ’s-Hertogenbosch. Nieuwe in de top 5 is Groningen.

Prijsstijgingen
Breda wordt als goedkoopste terrasstad gevolgd door Almere, met het goedkoopste fluitje van Nederland. In Arnhem zijn de prijzen dit jaar het hardst gestegen (7 procent), waarmee de prijs rond het landelijke gemiddelde ligt. Andere stijgers zijn Amersfoort en Dordrecht. Hier stegen de prijzen met circa 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Dalers zijn de steden Utrecht en Apeldoorn. Daar daalden de prijzen respectievelijk 6 en 5 plekken op de ranglijst.

Inkoopprijs
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de stijging van de inkoopprijs niet volledig wordt doorberekend aan de Nederlandse consument. Het afgelopen jaar steeg de inkoopprijs van bier met circa 3 procent. Horecaondernemers verhoogden de prijs voor een fluitje met 2 procent. Over de afgelopen vijf jaar steeg de inkoopprijs van bier zelfs met 21% terwijl gemiddeld de prijs slechts met 12% werd verhoogd. De inkoopprijs van koffie steeg de afgelopen vijf jaar met circa 28%. De horecaondernemers verhoogde de prijs over dezelfde periode met maar 10%.