ING: 'Meer horeca, omzet en gasten'
Financiën
Foto 123RF.com

ING: 'Meer horeca, omzet en gasten'

Het aantal hotels en restaurants steeg in 5 jaar tijd met respectievelijk bijna 25 en ruim 15%. Er zijn minder cafés, maar die kunnen onderling wel weer wat meer omzet verdelen.

Dat schrijft het ING Economisch Bureau, die de ontwikkelingen constateert als gevolg van de economische groei in Nederland. Het aantal restaurants en fastservicegelegenheden doorbreken dit jaar beide de grens van 15.000 vestigingen. Voor de hotellerie komt de grens van 5.000 vestigingen gestaag dichterbij (terwijl de groei van het particuliere aanbod via platforms als Airbnb ook al fors is). Alleen de cafés vallen dus uit de toon; hun aantal krimpt richting de 10.000.

Er zijn wel flinke regionale verschillen. Zo stijgt het aantal restaurants in de regio’s Amsterdam en Haarlem het sterkst, terwijl in Drenthe en Zeeland juist sprake is van een gematigd groeitempo.
 
Meer gasten
Verder verwacht ING, na een sterk begin van 2017, dat het omzetvolume in de horeca dit jaar met 5% groeit. "Consumenten eten, drinken en slapen weer vaker buiten de deur en zijn bereid om per bezoek meer uit te geven", zegt het economisch bureau. "Ook is het aantal horecaondernemers dat last heeft van te weinig gasten, sinds 2008 niet meer zo laag geweest. Vooral bij restaurants stijgt het aantal verkochte maaltijden en consumpties sterk, bij cafés is sprake van een meer bescheiden groei."

Gemiddeld is op dit moment voor minder dan één op de 10 bedrijven een gebrek aan gasten nog een probleem. 4 jaar terug ging het nog om één op de 3 bedrijven.

Lees het uitgebreidere rapport van ING hier.