Apps veroveren Nederlandse horeca
Innovatie
Foto De app van hotel Jaz in the City (Amsterdam)

Apps veroveren Nederlandse horeca

Wie in de zeventiende eeuw een kroeg binnenstapte trof min of meer hetzelfde aan als in de kroeg van vandaag. Oké, de stenen bekers zijn glazen geworden en de kassa is elektronisch, maar in essentie is er eeuwenlang niet veel veranderd.

Tekst: Jeroen Gunter

Tot het begin van deze eeuw. De techbedrijven hebben de horeca ontdekt en strijden allemaal voor een plekje in deze traditionele wereld. Opvallend genoeg werken ze hierbij vaker samen dan in bedrijven in andere sectoren. Neem bijvoorbeeld de pilot van horecabetaalapp Tabster met social wifi-aanbieder SO WIFI. De samenwerking heeft de potentie een compleet platform voor de horeca te worden. SO WIFI kwam zelf deze maand zelfs in het nieuws met een miljoeneninvestering die het heeft opgehaald.

Over de drempel
Een aantal jaar geleden zagen we de eerste startups ontstaan, die zich bewegen rond de kroegen en restaurants. Foursquare, nu Swarm, laat je inchecken en je locatie delen met je vrienden. Op Iens, Yelp en TripAdvisor kun je de beste tent vinden om te eten. Maar in de kroeg en het restaurant zelf bleef alles nog lange tijd bij het oude. In 2009 was Couverts een van de eerste die de drempel overstapte bij horecazaken. Op de website en met de app kun je als klant een tafeltje reserveren en Couverts biedt een reserveringssysteem aan voor de horecaondernemer. Seatme doet, vanuit IENS, hetzelfde.

Van loyalty tot betalen
Het domein ‘discovery’ is inmiddels een redelijk verzadigde. Maar dat er nog voldoende ruimte is voor horeca-innovatie, bewijst de nieuwe generatie startups. Deze horecatech kun je grofweg opdelen in twee groepen: de categorie ‘betalen’  en ‘customer experience’. Tot de eerste groep behoren de ‘Uber for payments’, zoals startups Tabster (met steun van ING). Daarnaast heb je nog de POS-systemen (point of sale), zoals Countr (CashOrCard, wat voorheen loyaltystartup Buzzoek was), Cashr, Payplaza en gratis projecten als Free POS Project.

Customer experience
Dan heb je aan de andere kant de startup die zich richten op de die zich richten op de customer experience. Met name aan de loyalty-kant is het druk, met startups als  Bardoggy, Fanly, Walnut Loyalty, Piggy en nog duizend andere digitale spaarkaarten – misschien wel zonder overdrijven. SO WIFI, dat gisteren aankondigde miljoenen te hebben opgehaald bij een investeerder, geeft de bezoeker gratis wifi in ruil voor een like of e-mailadres. Zodoende kunnen horecalocaties hun wifi ‘monetizen’, door opvolging te geven aan echte bezoekers. Wat er knap aan is, is dat SO WIFI een enorme dekking heeft weten te krijgen, de Amsterdamse startup zit inmiddels in 38 landen op 21.000 locaties.

Samenwerking
Dat het moeilijk binnenkomen is bij horecabedrijven, heeft ook Tabster-oprichter en –directeur Sjoerd Rothweiler ervaren. Daarom is de strategie van de betaal-app van begin af aan ook geweest om samen te werken met andere partijen. “We hebben goede launching-partners nodig, want anders krijgen we niet voldoende gebruikers.” Daarom werkt Tabster sinds september vorig jaar samen met Eijsink Afrekensystemen, dat een belang in de startup heeft. Eijsink levert kassasystemen aan vele kroegen door het hele land heen, op de rug van dit bedrijf komt Tabster gemakkelijker binnen.

Taaie materie
Gerenommeerde startups als Scoupy beten zich eerder al stuk op de taaie materie omgenoege locaties te krijgen  en heeft inmiddels een enorme ‘pivot’ gemaakt, naar cashback-acties voor A-merken in supermarkten. Het binnenhalen van nieuwe klanten is een langzaam proces, daar de startup een-voor-een de nieuwe locaties moet zien aan te sluiten. Elke dag komt er wel een verkoper langs, voor de Groupon’s van deze wereld.

Groeimarkt
Tabster werkt samen SO WIFI, dat al eerder samenwerkte met eerdergenoemde startups als CashOrCard (nu Countr) en Fanly. POS-startup Cashr, bijvoorbeeld, werkt samen met Walnut Loyalty. BarDoggy werkt samen met Altermedia, een bedrijf in toiletreclame. Tabster heeft een soortgelijke deal met Altermedia op de rol staan. Om de strijd om de moeilijk te overtuigen horecaondernemer te winnen, moeten bedrijven wel de handen ineenslaan. Opdat horecatech, net als fintech, contech, adtech en edtech een grote groeimarkt kan worden.

Jeroen Gunter schrijft voor www.siliconcanals.nl.