Joris Bijdendijk kookt maaltijd van de toekomst
Innovatie
Foto Willem de Kam

Bijdendijk kookt maaltijd van de toekomst

Joris Bijdendijk heeft op de Food to be Expo in Eindhoven de maaltijd van de toekomst gepresenteerd. De ingrediënten: gegrilde knolselderij met pulled paddestoel en zilverzuring, parelvinaigrette van wei en peterselie, aardappelpuree met paddestoelen-umamipoeder en pommes soufflé.

In één gerecht liet de chef-kok van het Amsterdamse restaurant RIJKS zien hoe techniek, design, innovatie en cultuur in de toekomst invloed hebben op de producten op ons bord. Hieronder de uitleg over waarom deze ingredienten de maaltijd van de toekomst vormen.

* Knolselderij: groenten krijgen een prominentere plek op ons bord, met vernieuwende bereidingswijzen. Ze worden in de toekomst in grote mate ook in steden gekweekt, verticaal of in een eigen kweekkas thuis.
* Pulled paddestoel met zuring: er komen steeds meer alternatieven voor dierlijke eiwitten, de innovaties op dit gebied blijven groeien. Van kweekvlees tot peulvruchten: vooral nieuwe bereidingswijzen nemen toe. Paddenstoelen zijn dan het nieuwe vlees.
* Vinaigrette van wei: we gaan van bulk naar kwaliteit en reststromen uit productketens krijgen (meer) waarde. Melk bijvoorbeeld wordt onderscheidend op smaak en is in de toekomst wellicht afkomstig van drijvende melkveebedrijven in de stad.
* Aardappelpuree: aardappels komen vaker van akkers die bestuurd worden met drones. Data speelt een steeds grote rol op het boerenerf, de boeren kunnen zo hun tijd anders gaan besteden.
* Pommes soufflé: zeer arbeidsintensieve en repetitieve bereidingswijzen kunnen worden overgenomen door 3D-voedselprinters.
* Paddo-umami: technologie gaat ons helpen om gezond te eten. Onder andere gepersonaliseerde voeding, op maat gemaakte diëten en zoutvervangers door inventieve productontwikkeling gaan ons daarbij helpen.

Talkshow
Bijdendijk presenteerde zijn maaltijd van de toekomst tijdens de talkshow Aan Tafel, waarbij verschillende designers en exposanten in gesprek gingen over vernieuwing en verduurzaming in ons voedselsysteem. Peter Verstrate van Mosa Meat durfde de stelling wel aan dat restaurants vanaf 2022 kweekvlees serveren, eating designer Marije Vogelzang liet bijvoorbeeld zien hoe wij op nieuwe manieren ons voedsel letterlijk kunnen waarderen met haar Eggchange, Yvo van Rijen van Koopeenkoe.nl presenteerde het concept crowdbutching en geitenhoudster Jeannette van der Ven benadrukte dat designdenken het moderne boerenbedrijf kan ondersteunen.

Food to be Expo
De Food to be Expo in Eindhoven werd georganiseerd vanwege het Nederlandse EU-voorzitterschap en de Europese landbouwtop. Food to be is een unieke expositie over de toekomst van ons voedsel en daarmee over de toekomst van onszelf. Nederland is wereldleider op het gebied van voedseltechnologie en voedselproductie. Tijdens Food to be is deze leidende positie in de schijnwerpers gezet. De 50 meest innovatieve Nederlandse bedrijven, organisaties, wetenschappers en designers presenteerden er op verschillende manieren de toekomst van ons voedsel.