JRE verwelkomt nieuwe leden
Innovatie
Foto Nieuwe leden van JRE Nederland

JRE verwelkomt nieuwe leden

Een mooie dag voor de eigenaren van De Fuik (Aalst), Sems (Leeuwarden), De Beejekurf (Venray) en De Kloostergang (Zenderen). Zij presenteerden zich gisteren als de nieuwe leden van de Nederlandse tak van Jeunes Restaurateurs (JRE), een restaurantvereniging voor jonge en talentvolle koks.

Tekst: Iris Kranenburg

Maandagmiddag twee uur. In de keuken van de Franse Ambassade in Den Haag wordt keihard gewerkt. Vier jonge koks bereiden ter ere van hun nieuwe JRE-lidmaatschap een bijzondere lunch. Trots presenteert Mathijs Jacobs (40), eigenaar en chef-kok van De Beejekurf, zijn amuse –een langoustine en oester met Thaise curry en papaja. Het gerecht valt net zoals zijn dessert –bloedsinaasappel, mascarpone, specerijen en crème brulee- in goede aarde bij de gasten. “Een hele eer”, noemt Jacobs de aansluiting bij JRE na de lunch. “Door deze vereniging hoop ik veel contact te krijgen met andere jonge ondernemers die mij kunnen inspireren. Dit laatste is eigenlijk net al gebeurd: de chef-kok van De Kloostergang bereidde een heerlijke corvina-vis met de citrusvrucht yuzu en jambon iberio. Het zuurtje van de yuzu was bijzonder lekker bij dit gerecht.”

Intercontinentaal
Inspireren is inderdaad een van de doelen van JRE, een internationale restaurantvereniging waarbij meer dan 340 restaurants met meer dan 180 Michelinsterren zijn aangesloten, vertelt voorzitter Rik Jansma. Dan komt hij met een nieuwtje: “Voortaan gaat de vereniging verder als Jeunes Restaurateurs. Het woord Europe laten we vanaf nu dus achterwege, omdat we ook aanvragen van buiten Europa krijgen. De kans bestaat dus dat we binnenkort intercontinentaal gaan.” Ook liet Jansma weten dat JRE de samenwerking met Vranken-Pommery de komende drie jaar voortzet.

Nasi met kroepoek
En deze internationale allure waar Jansma het over heeft maakt het lidmaatschap bij zo’n vereniging juist zo mooi, zegt Freddy Cusell (33), mede-eigenaar van De Kloostergang. Hoe heeft hij de middag ervaren? “Het is een erg leuke en mooie introductie. Ik kan het goed vinden met de andere nieuwe leden. Een mooie club, volgens mij! En ook belangrijk: mijn gerechten, waaronder nasi met kroepoek en buikspek en het kruidenmengsel vadouvan, zijn erg goed gelukt. Altijd spannend, natuurlijk.”

Culinaire erfenis
JRE werd in 1974 in Parijs opgericht door Jacques Marnier-Lapostolle. Zijn doel? Jonge aanstaande chefs ondersteunen en de culinaire erfenis beschermen, behouden, ontwikkelen en doorgeven. Daarnaast werd JRE opgericht als platform voor chefs om op internationaal niveau professionele kennis en persoonlijke ervaringen te delen. Inmiddels zijn er leden uit Duitsland, Italië, België, Zwitserland, Nederland, Spanje, Oostenrijk, Luxemburg, Slovenië, Kroatië, Denemarken en Roemenië.

Reacties

afbeelding van erik merchiers .

van harte gefeliciteerd .....doe zo verder .

afbeelding van Willy Snijders -visser

Van Harte Gefeleciteerd met dit welverdiende succes .

Reactie toevoegen