Innovatie
Foto Zoku

Zoku: slapen, wonen en werken in één

Vandaag is het nieuwe hotelconcept Zoku gelanceerd, waarbij de kamer niet alleen bedoeld is om te slapen, maar ook om te wonen, recreëren en te werken.

Zoku, het Japanse woord voor familie, tribe of clan, is een combinatie van een kantoor en huis door een ruimtelijke ervaring te bieden op minimaal 25 vierkante meter. De focus van het bed naar de woon- en werkruimte is verlegd en het centrale element in de kamer is niet het bed, maar een tafel om aan te werken, eten of om aan te ontspannen.

Initiatief
Het concept is een initiatief van hotelier Hans Meyer en Marc Jongerius die het idee samen met onderzoeksbureau Future Laboratory uitwerkten. De eerste Zoku-loft wordt in het najaar van 2015 geopend in Amsterdam, met 133 huiskamers en 24-uurs gemeenschappelijke ruimte van 500 m2. Na Amsterdam volgen loftcomplexen in Londen, Parijs, Berlijn en Barcelona.

Loft
De slaapruimte is alleen te betreden via een uitschuifbare trap, waardoor het een zakelijke uitstraling heeft. Daarnaast heeft de loft een volledig uitgeruste keuken, diverse ruime opslagruimtes en een nis met kantoorruimtes. Het concept is ontworpen door design- en architectenbureau Concrete en het Deense disignmerk Muuto is verantwoordelijk voor de meubels van de loft. Daarnaast kunnen gasten hun eigen kunst in de loft uitkiezen. 

Verblijf
De Zoku- lofts kunnen voor 1 nacht geboekt worden, maar zijn ook geschikt voor langere verblijven tussen de 5 nachten en enkele maanden. De prijs ligt per nacht ligt rond de 100 euro, maar wordt volgens de ondernemers lager naarmate gasten langer blijven. Vanaf juli 2015 kunnen gasten bij Zoku een loft boeken.

Binnenkort verschijnt er een uitgebreid artikel over Zoku in Entree.

Reacties

afbeelding van Marius Boersen

Heren, geweldig interessant concept waarvoor zeker interesse zal bestaan in de zakelijke markt. Ik begrijp alleen niet het idee van een bed op een verhoging en zou dat sterk willen afraden. Onvriendelijk - onpraktisch - voor mensen met een handicap in welke zin dan ook. Een bed kan overdag ook een bank zijn of iets dergelijks; een scherm verkleint bovendien de ruimte; ook in dat opzicht minder aan te bevelen.

Veel succes met jullie concept. Wij ontwikkelen een hotel buiten de randstad en hebben ook daarvoor al vaker nagedacht over een vergelijkbaar concept. Of dit concept ook kansrijk is in een (natuur en cultuurrijke)omgeving kunnen wij minder goed inschatten.

Met vriendelijke groet, Marius

afbeelding van Jm vd Wijgert

Gewoon omdat het de mooiste gezelligste kroeg is! Een echt bruin café!

Reactie toevoegen