Leveranciers

Meer omzet, minder omzetvolume

De horeca heeft in het eerste kwartaal 2,7 procent meer omgezet dan in dezelfde periode in 2007. Het omzetvolume daalde echter met 0,4 procent.

Dat is het aantal verkochte producten. Deze daling vindt nu plaats voor het derde opeenvolgende kwartaal. De prijzen stegen in het eerste kwartaal wel, met drie procent. De hotels boekten een beduidend beter resultaat dan de overige branches in de horeca. Dit alles blijkt uit cijfers van het CBS.


Restaurants
De verkopen in de restaurants kwamen in het eerste kwartaal lager uit: het omzetvolume daalde met 2,3 procent. Omdat de prijzen met 3,2 procent stegen hadden de restaurants een bescheiden omzetgroei van 0,8 procent, ver onder het gemiddelde.


Caf?BR>Ook de cafetaria's verkochten in het eerste kwartaal van 2008 minder: het omzetvolume daalde met 1,4 procent. Ook stegen hier de prijzen en wel met 3,6 procent. De omzetgroei was zodoende twee procent. De caf?presteerden hierdoor ook minder dan gemiddeld. Gecorrigeerd voor prijsstijgingen, die 3,2 procent bedroegen, realiseerden ze een volumedaling van 1 procent.


Hotels
Het zijn dan ook de hotels die in het eerste kwartaal de grootste bijdrage hebben geleverd aan de omzetgroei in de horeca. De omzet nam hier met ruim zes procent toe, in vergelijking met een jaar eerder. De groei ligt zodoende op hetzelfde hoge niveau als in 2007.