The Student Hotel Amsterdam

Al eerder publiceerde VENUEZ magazine een reportage over The Student Hotel. Het concept sleepte de felbegeerde VENUEZ Hospitality & Style Award in de wacht voor Best New Hotel Concept 2012. De eerste vestiging werd geopend in Rotterdam. In augustus 2013 is ook The Student Hotel Amsterdam een feit. En gezien het interieur gerealiseerd door …,staat creative agency wederom spraakmakend is, ging VENUEZ op bezoek.

TSHAL5279def
PRAKTIJK The Student Hotel in Amsterdam bevindt zich in Amsterdam-West, net buiten de ring, in een voormalig kantoorpand en een aangebouwd nieuwbouwpand. “Hier woonde eerst niemand, nu zijn hier 700 jonge mensen gehuisvest. Moet je kijken wat dat voor een stadsdeel doet!”, aldus Jochem Leegstra, creative director van …, staat. “Je kunt het concept leuk bedenken op de tekentafel, maar het moet in de praktijk wel werken. Als dan blijkt dat het een groot succes is, is dat fantastisch.”

TSHAL5568def
COMMUNITY Frank Uffen, marketing & partnerships The Student Hotel: “We zijn begonnen met een kleine groep studenten. In september zijn de andere studenten erbij gekomen. We beschikken over 640 studentenkamers en 70 kamers geschikt voor hotel en short stay. Onze doelgroep zijn mensen die op zoek zijn naar een community. Met ruim zevenhonderd kamers is The Student Hotel Amsterdam het grootste hotel van Nederland. Het concept ademt de dynamiek uit van de sfeer als je ergens tijdelijk bent, maar voelt tevens als thuis. Een student kan zijn eigen voorzieningen bepalen; een eigen keuken, grote badkamer, alles is optioneel.”

TSHAL5422def
COMFORT Frank: “We realiseren ons heel goed dat studenten maandelijks vijfhonderd tot zeshonderd euro moeten betalen. Maar we merken dat er een hele duidelijke afweging wordt gemaakt. We zorgen goed voor de studenten, zodat zij kunnen studeren. Een student plugt hier in het netwerk met alle comfort. Niet alleen huisvesting is geregeld; ook het internet, studeerfaciliteiten, internet en een fiets.

TSHAL5497def 1
VASTE PLEK “We hebben bewust gekozen om te investeren in de gemeenschappelijke ruimten. De begane grond is een gezamenlijke woonkamer. “Die ruimte nodigt uit tot onderling contact”, vertelt Julia Kortekaas, general director van …,staat. “Er wordt met grote dankbaarheid gereageerd op de inrichting en verrukt uitgeroepen dat het ‘echt design is’. In de publieke ruimten die allemaal hun eigen sfeer en doeleinden hebben, kan iedereen zijn of haar hoekje kiezen. Je merkt dat veel studenten zich inmiddels een vaste plek hebben toegeëigend.” Jochem: “Studenten worden serieus genomen. We hebben gekozen voor dure, kwalitatieve stoffen van Kvadrat. Ook zijn we heel creatief omgegaan met het budget en hebben we naast dure designmeubels ook meubilair op Marktplaats gekocht.”

TSHAL5445def
FRIS & STOER Julia: “Het interieurconcept is eclectisch en playful. Elk hotel heeft zijn eigen artwork en een neon statement. Het heeft een eigen identiteit en past bij de locatie, al is het wel duidelijk van allemaal hetzelfde merk. Rotterdam is wat stoerder. Hier zie je ook zachtere elementen terug.” Jochem: “Het moest geen vintagestijl worden. Je ziet dat veel in de huidige trend. Donkere hotelconcepten zoals het Ace Hotel. The Student Hotel is fris met een stoere aanpak. Dit concept heeft ook veel meer een overdagfunctie. Het is een stuk uitdagender om een ruimte overdag sfeervol te maken.”

TSHAL5439def
HOTELVISIE Jochem: “Dit project is geen interieurklus. Het is een hotelvisie voor studenten. Service zit volledig verweven in het merk. In 2011 zijn we begonnen met het bouwen van een merk, dan moet je flexibel zijn.” Frank: “Het gaat ook over een maatschappelijke propositie, hier is echt behoefte aan. Gemeente en vastgoed vinden dit heel interessant. We hebben inmiddels zo veel geleerd. Deze bevindingen kunnen we toepassen in onze toekomstige hotels in Den Haag, Eindhoven en Utrecht. Ook zijn we bezig met een tweede vestiging in Amsterdam; in het voormalig Parool Trouw-gebouw aan de Wibautstraat. Ons dna is zo ontwikkeld dat je snel kunt schakelen. We bouwen aan het merk en kijken waar de grenzen liggen.”

TSHAL5406def
The Student Hotel Amsterdam

Jan van Galenstraat 335
1061 AZ Amsterdam
+31 (0)20 7604000
Thestudenthotel.com

TEKST: PAULA PLANTINGA
FOTOGRAFIE: KASIA GATKOWSKA