Vraag naar ‘sours’ groeit

Op 25 april werden de bieren van BrewDog OverWorks officieel in Nederland geïntroduceerd. Brouwer Richard Kilcullen was aanwezig bij proeflokaal In de Wildeman in Amsterdam, waar een groot aantal van de OverWorks bieren te proeven zijn.

Tekst: Gerard Molenaar

In de Wildeman heeft al behoorlijk wat zure bieren op de kaart staan, maar naar de introductie van OverWorks werd uitgekeken. Dit is namelijk BrewDog OverWorks en dat schept verwachtingen. De onconventionele Schotse brouwers wilden een eigen brouwerij voor 'sours' en die kwam er, twee jaar geleden. Brouwer Richard Kilcullen zegt er de vrije hand te krijgen. Hij nam in Amsterdam rustig de tijd om met de gasten van In de Wildeman te spreken en om vragen te beantwoorden.

Instapmodel

Funk x Punk is wat je het instapmodel zou kunnen noemen voor bierdrinkers die nog niet veel op hebben met ‘ sours

Kilcullen: “De basis voor dit bier is de basis van onze bekende Punk IPA, maar we hebben er wat rogge, haver en spelt aan toegevoegd om wat meer body te krijgen en te zorgen dat het bier niet te droog wordt door de vergisting. Deze basis brouwen we bij BrewDog aan de overkant van de straat.”

Bij OverWorks vindt vervolgens de vergisting en rijping plaats. “Al onze bieren krijgen een eerste vergisting met wilde gist, wat vrij ongebruikelijk is. Je krijgt dan een korte, heftige zeer fenolische vergisting. Vervolgens gaat het bier in foeders met onze brett gist, waarvan we drie stammen hebben en die zorgt dat je meer aroma’s van tropisch fruit krijgt en dat het bier zachter wordt. Dat maakt de Funk v Punk tot een bier dat toegankelijk is voor onze Punk IPA liefhebbers.”

Cosmic Crush

Een belangrijke plek wordt ingenomen door de Cosmic Crush-range, een serie sours die is gerijpt met steeds één fruitsoort. Zo zijn er varianten met kweepeer, kersen en framboos. "Met Cosmic Crush willen we een bier dat de beste elementen van ons programma laat zien; funk, aciditeit en fruit van verbazingwekkende kwaliteit, terwijl het wel toegankelijk blijft voor zowel nieuwe drinkers als craftveteranen. Deze bieren zijn gemaakt met dezelfde zorg, cultuur en rijpingstechnieken als al onze producten, maar ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar."

Heel Nederland kan deze bieren nu proeven in de betere biercafés of ze kopen in geselecteerde retail, want importeur Bier & cO heeft ze vorige week officieel geïntroduceerd op de Nederlandse markt.

In de Wildeman

Simon Fokkema van proeflokaal In de Wildeman aan de Nieuwezijds Kolk in Amsterdam, heeft een mooie selectie OverWorks bieren op de kaart.

Zie je bij je gasten een toenemende belangstelling voor sours?  

“Ja zeker! De vraag naar sours wordt steeds groter, al blijft dit biertype voor mensen moeilijk. Je hebt 'lovers or haters’. Nu praktisch bijna alle bierstijlen herontdekt en verfijnd zijn, is vooral de vraag naar sours bij onze Amerikaanse gasten groter geworden. Ook stamgasten weten dat wij een groot assortiment aan sours voeren en komen daarvoor, zoals te zien was tijdens de launch van de OverWorksbieren, speciaal naar In de Wildeman. Wij hebben eigenlijk al sinds een jaar twee taps voor sours …en dat gaat verdomd goed.”

Hoe waardeer je zure bieren zelf?

“Ik ben een fan van deze bierstijl. Vooral de complexiteit trekt mij aan. Wel merk ik dat twee glazen voor mij genoeg zijn. En dat ik even teruggrijp naar een Jever. Alle smaakpapillen straktrekken, zeg maar. 

Hoe plaats je de sours van OverWorks, afgezet tegen traditionele Belgische sours, zoals, Gueuze Lambic, en Vlaams Roodbruin?

“De bieren van OverWorks zijn van zeer hoog niveau. Complex maar ook weer niet te hoog in z’n zuurgraad en daardoor  is het mogelijk om de zogenaamde ‘ haters’ over de streep te trekken. Zelfs mijn vrouw, die graag droge witte wijn drinkt,  is fan. Vooral van de Cosmic Crush Raspberry, gek genoeg de zuurste van het stel. Ook hebben wij al snel gemerkt dat de Funk X Punk ( Brett I.P.A.) zeer goed valt bij iedereen. Op deze manier kunnen wij de gast naar meer ‘complexiteit’ begeleiden.”

Welke OverWorks bieren zet je vast op de kaart en hoeveel specials ga je voeren?

Wij gaan zeker 1 vaste tapkraan OverWorks voeren. Voor de gangbare maar ook vooral voor de specials. Voor de rest zullen wij het hele scala aan OverWorks flessenbier in ons assortiment opnemen. Ook zullen we, welke OverWorks-special dan ook, gelijk opnemen in ons assortiment. Onze collega Elaine Olsthoorn heeft voor de introductie mooie foodpairings gemaakt, want deze bieren kun je prima combineren met gerechten.”

 

De combinaties van biersommelier Elaine Olsthoorn:

Funk v Punk Brett IPA 5,5%
Zoethout  - Tofu Mayo - Miso - Gember
Gooseberry Fool Scottish Sour Ale 6,3%
Beboterd geroosterd witbrood - Marmite – Wilde venkel
Panavision Pink Scottish Sour Ale 5,3%
Wijnblad - Aubergine - Gerookte bessenchutney - Sumak

 

 

Reacties

Reactie toevoegen