Trendwatcher Gijsbregt Brouwer: 'Het buffet komt weer in beeld'

Buffet

Trendwatcher Gijsbregt Brouwer: 'Het buffet komt weer in beeld'

Ineens was het buffet verdwenen. Na de pandemie kon je nergens meer een ontbijt-, salade- of maaltijdbuffet vinden. Maar er is volgens trendwatcher Gijsbregt Brouwer een kentering te bespeuren: zowel op feesten en partijen, als in restaurants en hotels komt het buffet weer in beeld.

Tekst: Gijsbregt Brouwer
Foto's:
Ming Chao en Pim Ras

Belangrijke voordelen 

Corona draaide het afhaalbuffet de nek om. Uit angst voor besmetting kreeg iedereen zijn of haar eigen hoeveelheid eten, op veilige afstand bezorgd aan de tafel door personeel met zeer uitgestrekte arm. Ook in 2022 terwijl alle horecazaken overuren draaiden en de gasten weer vrolijk aan shared dining deden, bleef het stil bij de gezamenlijke afhaalpunten. Maar voor 2023 lijkt er verandering te komen. Het buffet heeft namelijk een serie belangrijke voordelen: het kost minder personeel en het duurzame aspect wordt steeds beter gewaarborgd. Dat laatste komt door duurzame software en apps die restanten voordelig en slim aan de man brengen. Daarbij is een afhaalmaaltijd met ruime selectie een (interactieve) beleving en biedt de keuze letterlijk ‘what you see is what you get’. Iets wat enorm aanslaat bij Gen Z, de generatie die gewend is controle te houden.

Horecava beeld van Ming uit 2020

Aanbod per persoon

Evenementen, feesten, partijen en hotels zijn de plekken waar we het buffet van kennen. Op bijna al deze locaties zien we het buffet weer terug. In een nieuw jasje. Vaak met een aanbod per persoon (een jampot met yoghurt, fruit en honing of een makkelijk eetbare wrap). Zo bood het Hilton in Rotterdam met haar restaurant Jaq een feestelijk ontbijtbuffet voor nieuwjaarsochtend aan. Duurzame digitale startups die door afval tegen te gaan het buffet weer mogelijk maken spelen ook een belangrijke rol: van Orbisk tot Too Good To Go.

'Het buffet van na de pandemie biedt de gast bovenal beleving'

Beleving

Het standaard afhaalmeubel met beperkte keuze heeft zijn langste tijd gehad. Het buffet van na de pandemie biedt de gast bovenal beleving, met chefs die live de gerechten bereiden en gemak, met overzichtelijk te maken keuzes. Voor de ondernemer is het slim inzetten van een (datagedreven) buffet een uitkomst om personeel te besparen en toch gastvrij te zijn.

inzetje - Horecava beeld van Ming uit 2020 inzetje - Horecava beeld van Ming uit 2020 1
Artikel delen