Bespaartips

De horeca heeft het zwaar. De omzetten lopen terug, de concurrentie groeit, de regelgeving vanuit de overheid maken de bedrijfsvoering lastiger en de bedrijfskosten stijgen. Hierover heb ik u eerder al uitgebreid geïnformeerd. Helaas een realiteit, waar elke horecaondernemer mee te maken heeft. Het gekke is echter dat veel horecaondernemers dit ogenschijnlijk laten gebeuren, terwijl er nog zoveel te halen valt. Legio mogelijkheden om op de kosten te besparen. Veel bedrijven bieden betaalbare producten en diensten aan die uw bedrijf groot financieel voordeel kunnen bieden. Het getuigt van goed ondernemerschap als u continue blijft kijken naar uw kosten op korte termijn, maar zeker ook op lange termijn. Verdient u minder op de verkoop, dan toch in ieder geval op de inkoop!

(Photo: SXC)

Hieronder geef ik graag enkele tips, waarmee u substantieel op de kosten kunt besparen.

Bierverlies
U kunt flink besparen op uw bierinkoop door het 'waste' percentage substantieel te verlagen. Veel bier vloeit dagelijks weg door het spoelen of van de tapinstallatie. Wie kent er niet de beruchte 'aftapjes'? Allemaal overbodig verlies. In goed overleg met uw brouwerij kunt u tegenwoordig prima fustenkoelinstallaties krijgen. Daarbij staan de fusten direct onder de tapkraan en is het verlies uit de leiding minimaal. Bijkomend voordeel is dat deze installaties minder onderhoud behoeven, en bijna storingsvrij kunnen draaien. Een separate, extra fustenkoelkast in de opslag maakt bovendien de capaciteit voor het dagelijks gebruik groter. Let op: de kosten voor de 'extra cold' bierkraan zijn enorm. Een energievreter, die vaak meer kosten met zich meebrengt dan het aan omzet oplevert!

Personeelkosten
De kosten voor personeel zijn hoog. Het is dus zaak dat je vooral heel erg goed kijkt naar de planning. Er zijn meerdere online roostersystemen beschikbaar. Deze verdienen zichzelf doorgaans gemakkelijk terug. Durf ook medewerkers vroegtijdig naar huis te sturen als de drukte tegenvalt. Kijk naar een goede routing waardoor je wellicht met minder mensen dezelfde omzet kunt bereiken. Investeer in je mensen; kwaliteit, motivatie en ervaring betalejn zich eigenlijk altijd terug. Blijf als ondernemer met je handen af van de fooienpot! De fooienpot is een zelfverdiende bonus die de kwaliteit van de service direct ten goede komt. En, kom je onverwacht ineens handen tekort, spring dan zelf even bij. Dat spaart kosten uit en wordt door je gasten en medewerkers vaak zeer gewaardeerd!

Technieken
Computertaps leveren enorme besparingen op, tot zelfs 35 procent op de bierinkoop. Er zijn vele systemen verkrijgbaar. In combinatie met een goed kassasysteem kun je bovendien de geldstromen prima in kaart brengen. Dit voorkomt diefstal en levert een flinke besparing op aan administratiekosten. Natuurlijk zijn er investeringskosten mee gemoeid, maar de aanbieders werken allemaal met mooie financieringsmodellen en leaseconstructies. De investeringen worden doorgaans snel en vanzelf terugverdiend door de enorme besparingen die het oplevert.

Drankenleveranciers
Naast de afspraken met de brouwerij of eventueel met de groothandel kun je een commerciële afspraak maken met de producent van de frisdranken. De bekendste frisdrankenleveranciers zijn uiteraard Coca Cola en Vrumona. Er vindt al jaren een grote concurrentie plaats tussen deze partijen. Beiden zijn dan ook bereid om, onder voorwaarden, te investeren in vaste afzetpunten. Men is veelal bereid om te investeren in koelmeubels of andere constructies. Mooie bonussen worden uitgekeerd, ongeacht bij welke leverancier de dranken worden betrokken. Daarentegen bent u dan wel verplicht om het hele pakket met dranken af te nemen. In veel gevallen is dat echter geen probleem. Hetzelfde geldt overigens ook voor grote drankenleveranciers als Maxxium en Diageo.

Het biercontract
De biermarkt is enorm in beweging. Via mijn eigen initiatief, Biercontract.nl, ervaar ik bijna op dagelijkse basis dat de afspraken scherper, liberaler en concurrerender worden. De scherpe afspraak van vorig jaar is nu alweer uit de tijd! Het levert enorm veel geld op om hier regelmatig naar te kijken. Uiteraard kan ik, of collega’s op dit gebied, u wegwijs maken over wat er momenteel allemaal mogelijk is in de markt. Substantiële verdiensten tot enkele duizenden euro’s, zijn meer regel dan uitzondering! Dient vermeld, dat de bonusindicator van KHN niet volledig actueel is.

Kortom, u kunt uw bedrijfsvoering ook in 'crisistijd' gezond houden door het omzetverlies te compenseren met verstandige investeringen en een efficiënte inkoop. Denk hierbij bijvoorbeeld ook eens aan energiekosten, administratiekosten, verzekeringskosten, afval, etc. Allemaal kosten, waarop, met een klein beetje aandacht, echt hele mooie besparingen te realiseren zijn. Succes!

Reacties

Reactie toevoegen