De nieuwe koers van beaujolais

Bijna 80 wijnboeren presenteerden dit voorjaar hun wijnen tijdens de Bien Boire en Beaujolais (BBB) in de 2 Franse buurdorpje Saint-Lager en Cercié. 3 groepen van producenten kwamen hier bij elkaar: La Beaujoloise (natuurwijn), La Biojolaise (biologische wijn) en La Beaujol'Art (artisanale wijn).

Bekende wijnhuizen als Marcel Lapierre, Jean Foillard, Jean Paul Thévenet en Guy Breton stonden aan de wieg van dit evenement. Deze natuurwijnmakers van het eerste uur (jaren 80), die ooit werden aangeduid als de zwavelloze bende, hielden 5 jaar geleden samen met hun navolgers de eerste bijeenkomst. Later sloten de ambachtelijke en biologisch werkende wijnboeren zich erbij aan: Biojolaise in 2011 en Beaujol'Art vorig jaar. Dit jaar waren er tevens wijnboeren van buiten de regio van de partij, onder meer uit de Loire-vallei en de Maconnais. Zo groeit de proeverij nog eens uit tot de lokale versie van de grootste, internationale biowijnbeurs Millésime Bio, die jaarlijks wordt gehouden in beurtelings Montpellier en Perpignan.

Het was een vrolijke boel. Hoofddoel was het proeven, maar het was ook een broederlijke ontmoeting van wijnboeren die met elkaar een visie op wijn maken gemeen hebben. Min of meer althans, want eensluidende definities van natuur- of ambachtelijke wijn zijn niet zo makkelijk te geven, terwijl die voor biologische wijn op 1001 manieren tot stand kan komen. ‘s Avonds sleepten alle 80 wijnhuizen hun wijn mee naar een informeel en luidruchtig diner in het lokale buurthuis om die aan lange tafels met elkaar te delen. Ik had niet de indruk dat er ongeopende flessen overbleven.

Het succes van dit evenement maakt duidelijk dat de Beaujolais na de vergane glorie van de Beaujolais Nouveau (of Primeur) een nieuwe koers is ingeslagen. Er is meer aandacht voor authenticiteit, individualiteit, kwaliteit en terroir. Een initiatief om de beste percelen (lieux-dits) in de diverse regio’s van de Beaujolais een officiële premier-cru-status te geven, sluit hierbij aan. Het kan nog járen duren voordat hierover overeenstemming wordt bereikt, maar aandacht voor het terroir in de Beaujolais is een goede zaak.

Ook buiten de drie BBB-groeperingen is veel nieuw elan te bespeuren. Zo zijn er opvallend veel jonge wijnboeren en –boerinnen actief. In de Beaujolais is duidelijk een nieuwe generatie aangetreden. Kijk dan ook uit naar Cédric Vincent (Le Clos Wijnimport), Domaine du Vissoux (Vinoblesse, Les Généreux), Jean Foillard (De Wijnvriend), Jean-Paul en Charly Thévenet (Vojacek Wijnen), Manoir du Carra, (Thiessen Wijnkoopers), Domaine Clos de Haute Combe (A.C. de Gruyter Wijnen), Domaine de la Madone (De Gruyter), Domaine Sanvers et Cotton, Julien Duport en Julien Merle (op de afbeelding).

Han Sjakes
Reacties zijn welkom op Sjakes.com 

Reacties

Reactie toevoegen