Muscadet: Prikkelende rijkdom

Alsof een zorgvuldig verborgen geheim werd onthuld. Dat gevoel kreeg ik tijdens een recent bezoek aan Pays Nantais. Ik hád dan ook niet zo’n hoge pet op van muscadet. Op zijn best is het een eenvoudige, frisse wijn om jong te drinken. Niet moeilijk en voor iedereen betaalbaar. Een leuke horecawijn voor bij een pannetje mosselen. Zo dacht ik ongeveer. Een verblijf van drie dagen op de zacht glooiende heuvels ten zuiden van Nantes, stelde dit beeld drastisch bij.

Een belangrijke rol bij de herwaardering van de streek is weggelegd voor de nieuwe cru’s. Clisson, Gorges en Le Pallet zijn op de markt sinds 2011. Komend jaar volgen Goulaine, Monnières-St-Fiacre, Château Thébaud en Mouzillon-Tillières. Muscadets met deze namen op het etiket geven elk hun eigen (minerale) expressie van de locaties met het beste terroir tussen de rivieren Sèvre en Maine, waar graniet- en leisteenachtige bodemtypes de toon zetten. Het zijn karaktervolle wijnen die een veelzijdige rijkdom tonen.

De cru’s rijpen achttien tot 36 maanden op de gistresten. Veel langer dan de bekende muscadet sur lie, die doorgaans zes tot acht maanden gistcontact krijgt. Ze komen bovendien pas goed op dronk na enkele jaren flesrijping. De oogstopbrengsten zijn voor de cru’s verlaagt tot 45 hectoliter per hectare (sur lie: 55 hectoliter per hectare). Tevens experimenteren steeds meer wijnmakers met nóg langere rijping op de gistresten.

Jean-Paul Bouin van Domaine de Beaurepaire steekt een meterslange pipet door een luik in de keldervloer om ons wijn te laten proeven uit 2003. Wanneer hij deze gaat bottelen, weet hij nog niet. Veel wijnkelders hebben deze ondergrondse, vaak met keramische tegels beklede ruimtes om enkele duizenden liters wijn op te slaan. In deze mysterieuze, verborgen krochten gebeurt het. De gistresten beschermen de wijn tegen bederf, terwijl ze hem tegelijkertijd langzaam verrijken met smaak, structuur en intrigerende aroma’s als honing, bloemen, petrol, kruidigheid, zoethout en amandel. Ook zorgen ze voor een vol en hartig mondgevoel. Kortom, er ontstaan volop eigenschappen die de gastronomische fantasie van menig chef en sommelier zullen prikkelen.

Producenten om in de gaten te houden
De L’Aujardière (Côtes de Grandlieu), De Beaurepaire (Mouzillon), Bonnet-Huteau (Goulaine), De Bel Air (Sèvre et Maine), Bruno Cormerais (Clisson), Du Colombier (Sèvre et Maine), Les Coins (Côtes de Grandlieu), De l’Ecu (Sèvre et Maine), De la Foliette (Sèvre et Maine), De la Grange (Mouzillon), Du Haut Bourg (Côtes de Grandlieu), Les Hautes Noëlles (Côtes de Grandlieu), De la Noëlle (Côtes de Grandlieu), De la Pépière (Clisson en Thébaud), Poiron Dabin (Thébaud), La Tour Gallus (Gorges).

Reacties

Reactie toevoegen