Piëmont + enthousiaste sommelier = succes

De druif nebbiolo, bekend van de wereldberoemde Barolo, eist de meeste aandacht op in Piëmont, de grootste Italiaanse wijnregio op het vasteland. Maar we kennen ook wel moscato d’Asti, terwijl druiven als arneis, dolcetto, barbera en cortese met bescheiden succes aan hun pr werken. Piëmont kan zelfs wel 60 keer dienstdoen als herkomstgebied. Aan de voeten van de Alpen groeit namelijk nog veel meer: onder andere nascetta, timorasso, ruché, freisa, vespolina, erbaluce, grignolino, uvalino, favorita en albarossa. Daar zit veel interessante wijn bij, zo ondervond ik tijdens een reis door de streek. De kunst is dus om een plekje te veroveren op de wijnkaart.

Dat het kan, bewijst restaurant Toscanini in Amsterdam bijvoorbeeld met Lessona, waar nebbiolo wordt geblend met onder andere vespolina. “Een elegante en complexe wijn”, zegt importeur Matthijs Koornneef. “Bijzondere Piëmont-wijnen verdienen het om op de kaart te staan, maar het succes is afhankelijk van de sommelier. Enthousiasme is alles.” Toscanini’s sommelier Kelly Schuurman: “Wij werken met een wisselende serie open wijnen per glas. Daar zetten we vaak onbekende wijnen bij. Het is voor ons ook een sport om mensen met minder bekende wijnen te verrassen. Arneis bijvoorbeeld is een wijn die erg goed ligt bij het personeel, waardoor hij al jaren goed verkoopt. Lekker bij tagliata di pesce: rauwe vis met een frisse salade van venkel, kappertjes en citroenolie.”

Van de witte wijn die ik in Piëmont leerde kennen sprongen onder andere erbaluce, nascetta en timorasso eruit. Spannende en karaktervolle wijnen. Importeur Joris Kleijs zegt over nascetta: “Deze is qua karakter nog het beste te vergelijken met viognier uit de Rhône. Wij leveren voornamelijk aan consumenten die een zekere interesse hebben in dergelijke bijzondere wijnen, maar de wijn lijkt mij zeer geschikt voor de topgastronomie.”
Importeur Youp Ho over erbaluce: “De Erbaluce di Caluso van wijnhuis Antoniolo kreeg 88 punten van kenner Robert Parker. Antoniolo’s rode topwijn, de Osso San Grato 2007 uit Gattinara, kreeg zelfs 96 punten. Andere gattinara’s scoorden 90, 93 en 95 punten.”

Tot slot. Piëmont-kenner Paul Balke organiseert in samenwerking met de wijnboeren en -consortia in Piëmont niet alleen studiereizen. Hij schreef ook een mooi standaardwerk over de wijnstreek waarin geen detail onbesproken blijft: Piemonte Wine and Travel Atlas (inclusief Aosta en Ligurië). Het boek kost 49,50 euro en is te bestellen via PaulBalke.com.

Besproken wijnen
•    Tenuta Sella, DOC Lessona (Verkerk Wijnimport).
•    Giovanni Almondo, Bricco delle Ciliegie, DOC Roero Arneis (De WijnEngel).
•    Elvio Cogno, Anas-Cëtta, Nascetta, DOC Langhe (Brand Wijnimport).
•    Antoniolo - DOCG Erbaluce di Caluso, DOCG Gattinara en DOC Coste della Sesia - (Het Parker Wijnhuis).

Han Sjakes
Reacties zijn welkom op Sjakes.com

Reacties

Reactie toevoegen