Vintage port en zijn cuvée-varianten

De nieuwste vintage port (2011) oogst veel lof. “Uitzonderlijk goed” (James Suckling). “De kwaliteit is werkelijk uitstekend” (Jancis Robinson). “Wordt mogelijk net zo groots als die van 1963, 1945 of 1908” (Derek Smedley MW).

Fonseca, Graham, Taylor, Cockburn, Dow, Warre, Niepoort en Quinta do Vale Meão – om er een paar te noemen – doen niet voor elkaar onder. Ze leveren alle topkwaliteit. Dit verklaart wellicht de nieuwe trend om naast de reguliere vintage port een speciale cuvée uit te brengen, waarmee de porthuizen hun allerbeste resultaten kunnen etaleren.

Zo heeft Taylor de Vargellas Vinha Velha Vintage Port 2011. Vinha velha betekent oude wijnstokken. In dit geval gaat het om Taylors beste wijngaard Quinta de Vargella. Zijn meest geduchte concurrent Graham antwoordt hierop met The Stone Terraces Vintage Port 2011. Deze is afkomstig van twee kleine percelen van Quinta dos Malvedos, waar de smalle stroken grond op de steile hellingen al sinds de achttiende eeuw overeind worden gehouden met stenen muurtjes. Het is hier koeler omdat de hellingen niet naar het zuiden, maar naar het noorden en het oosten zijn gericht. “Het gaat hier niet om de leeftijd”, zegt salesdirector Euan Mackay. “Het zit hem in de locatie. De meeste wijnplanten dateren van 2004.”

Ook de zogenoemde Douro Boys brachten een speciale port uit. Deze groep Portugese wijnmakers (Niepoort, Quinta do Vallado, Quinta do Crasto, Quinta Vale Dona Maria en Quinta do Vale Meão), maakte tien jaar geleden naam met droge Douro-wijn van topkwaliteit. Elke maker stelde zijn beste vat port beschikbaar voor de Douro Boys Vintage Port 2011, uitsluitend gebotteld in magnums. De partijen maakten tevens gezamenlijk een droge jubileumwijn. Beide dranken worden geveild tijdens het verjaardagsfeest op vrijdag 13 september. Daarnaast bracht Niepoort zelf nog de Bioma Vinha Velha Vintage Port 2011 op de markt. Dit is een biologische port van oude wijnstokken.

We zullen in de toekomst nog wel meer speciale cuvées op de markt zien verschijnen. Ze zijn meer dan zomaar een variant op de reguliere, geblende vintage port. Het gaat om een andere wijnstijl, die nadrukkelijk het plaatselijke terroir laat spreken. Het vatmonster van Graham’s The Stone Terraces dat ik mocht proeven tijdens de presentatie in restaurant Vermeer in Amsterdam, maakte veel indruk. Een intense, bedwelmende geur (stroop, cistus, krenten, bloemen) en een elegante, verleidelijke, lang aanhoudende, frisse smaak met fijne tannines en tonen van chocola, kersen, mineralen en spicy kruiden. Dit nieuwe porttype zal de gangbare vintage port niet verdringen (de oplages zijn daar eenvoudig te klein voor) en het is nog de vraag of het net zo lang kan ouderen, maar het is een welkome aanvulling.

Reacties

Reactie toevoegen