Wat Chili herbergt aan de kust en Andes-voet

Andere rassen, de juiste druif op de juiste bodemsoort en nieuwe wijngaarden op koelere locaties. Zo kunnen we de gemeenschappelijk trends in de nieuwewereld-wijnlanden wel samenvatten. Om de verschillen in herkomst te benadrukken introduceerde Chili een nieuwe indeling van de diverse wijnregio’s: Costa, Entre Cordilleras en Andes. Entre Cordilleras beslaat het grootste deel van de Central Valley, waar de meeste, Chileense wijn vandaan komt. De nieuwe indeling lijkt dan ook vooral bedoeld te zijn om de andere twee regio’s meer in het licht te zetten. Het zijn immers vooral de Costa- en Andes-wijngaarden die een nieuwe cool-climatestijl van wijn voortbrengen.

(Photo: SXC)

De relatief nieuwe Costa-wijnen trekken vooralsnog de meeste aandacht. Casablanca Valley, San Antonio Valley en Leyda aan de kust ten westen van de hoofdstad Santiago, waar de zeewind verkoeling brengt, zijn dan de bekendste deelgebieden. Hier zijn veel mooie wijnen van onder andere sauvignon, chardonnay en pinot noir te vinden. De Andes-wijnen zijn veel minder zichtbaar. Bladerend door het proefboekje van de Chilean Wine Tour tijdens de laatste Dranken Pakket Expo in Houten, zijn de kustwijnen direct herkenbaar aan namen als Casablanca en Leyda op het etiket. Waar je moet zijn voor de wijnen die hun cool-climatekarakter te danken hebben aan de nabijheid van het Andesgebergte, is veel minder duidelijk. Wie kent Molina, Puente Alto of Pirque? Wie maakt wijn uit San Clemente of Requinoa? Ik heb geen idee.

Iets minder onbekend zijn de Costa-wijngaarden in de regio Colchagua, zo’n tweehonderd kilometer zuidelijker dan Casablanca en Leyda. Hier zijn twee zones die onder de nieuwe appellatie Costa vallen: Lolol en Paredones. In Paredones liggen de jongste wijngaarden (veertig hectare) van Viña Casa Silva. Als ik me niet vergis is Casa Silva nu nog het enige wijnbedrijf dat actief is in dit deel van Colchagua. Hier, op ongeveer tien kilometer van de kust, oogstte het wijnhuis in 2009 de eerste sauvignon blanc. Inmiddels bracht het ook pinot noir op de markt.

Paredones is een zeer geslaagd project. De Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc 2012 is een intense en krachtige wijn met limoen, boontjes, kruisbessen en minerale tonen. Knisperend, bijna bijtend droog, met een stevige body en een mooie lengte. Wijn met veel pit en power, maar tegelijkertijd verfijnd, vol, rond en rijk. De Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2011 is misschien wel nóg mooier. Een sappige, zuivere wijn met een chique houtgeur, een snufje eucalyptus en veel florale tonen. Fluweelzacht, met elegantie, opwekkend fruit, zoete kruiden, fijne zuren, lengte, mild-strenge tannine en een pepertje in de afdronk. (Importeur: Groupe LFE.)

Reacties

Reactie toevoegen