Foto Ewout Huibers en Francisco Paramos

[Restyling] Hotel Casa in Amsterdam

Neem één imposant gebouw, bestaande uit drie ruimtes, die elk een eigen functie hebben en een geheel eigen publiek bedienen, en maak daar één gigantische woonkamer van. Dat was, in een notendop, de uitdaging bij het renoveren van Hotel Casa in Amsterdam.

Hotel Casa is opgericht in de jaren 50 van de vorige eeuw als studentenhuisvestingsproject en doet sinds die tijd dienst als hotel, conferentieruimte, restaurant en het (tijdelijke) huis van studenten. In 2010 verhuisde Casa naar een nieuw gebouw, maar het concept bleef hetzelfde. Recente plannen om het congrescentrum te renoveren en te moderniseren, resulteerden uiteindelijk in een complete renovatie van zowel het congrescentrum als alle openbare ruimtes.

Begane Grond
Connectiviteit is het sleutelwoord in het nieuwe ontwerp. De focus ligt minder op specifieke functies zoals een bar, restaurant of incheckruimte. In plaats daarvan is de hele ruimte veranderd in een woonkamer vol moderne en kleurrijke meubels. Het is een eclectische mix van stijlen, materialen en vormen: een directe verwijzing naar de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Casa. De nieuwe gemeenschappelijke ruimte is als het ware één grote studentenwoonkamer waar je kan ontspannen, werken, studeren of eten,
afhankelijk van het soort bezoeker, stemming en tijdstip van de dag. De nieuwe bar is een belangrijk element in het ontwerp, het verbindt namelijk de verschillende gebieden en functies. Het dient als het hart van het hotel. De zijde die richting de receptie georiënteerd  is uitgevoerd als een volwaardig koffiebar, terwijl de ander zijde richting het restaurant als klassieke hotelbar dienst doet. De lobby is uitgebreid naar de eerste verdieping. Door een brede mezzanine te creëren, zijn de eerste verdieping en begane grond met elkaar verbonden, waardoor meer interactie tussen gasten mogelijk is. Een 40-meter lange rasterwand vormt de visuele ruggengraat. De muur is gemaakt van platen geluidsabsorberend houtwolcement, een materiaal dat in de jaren 70 in plafonds van mening studentenhuis werd gebruikt, en daarmee ook een knipoog is naar het studentenverleden van het hotel.

Eerste verdieping
Om de connectiviteit te vergroten, is een trap toegevoegd die naar de mezzanine leidt. De break-out’s zijn opnieuw gepositioneerd om de functionaliteit te vergroten. De vergaderruimtes zijn uitgevoerd in een lichte kleuren en hebben veel direct daglicht. De muren zijn van vloer tot plafond uitgevoerd in magnetisch whiteboard en nodigen hiermee uit tot een speels en creatief gebruik, zonder de noodzakelijke functionele eigenschappen uit het oog te ver;iezenvoor een speelse en uitnodigende Het zijn ruimtes die geladen
kunnen worden met creativiteit, afhankelijk van de gebruiker. 

Reacties

Reactie toevoegen