Trend: winterbarbecue & wijn

Trend: winterbarbecue & wijn

Barbecue wordt gelukkig niet langer geassocieerd met zomers in de achtertuin met verbrande speklapjes en zwarte kip. Sterker nog, de winterbarbecue is wereldwijd een trend. Ook in de horeca. Maar wat schenk jij daar eigenlijk bij?

Bij steeds meer restaurants en bars staat ‘s winters een bbq voor de deur. Topchefs herontdekken daarmee de oerpassie van het grillen. De geur heeft enorme aantrekkingskracht op gasten en de gloeiende kolen zorgen voor extra beleving. Bovendien worden onze winters steeds milder en wordt het terras steeds intensiever gebruikt. Mede daarom is ook de winterbarbecue in opkomst.

Argentijnse wijn en vlees

Argentijnse wijnmaker Luigi Bosca nodigde hoofdwijnmaker Pablo Cuneo uit voor een winterse barbecue. Cuneo legde een bezoek aan Nederland af ter gelegenheid van het 285-jarig bestaan van importeur Oud Reuchlin & Boelen. Het antwoord op de vraag wat dé beste wijn is om bij een mooi stuk grilvlees van de barbecue te drinken laat zich dan ook raden ...

Niet te complex

"Malbec is de flagstore van Argentinië", vertelt de Cuneo trots. "Malbec en steak gaan geweldig goed samen. Beide zijn sappig, de smaken zijn niet te complex. Malbec heeft niet teveel en een beetje een zoete tannine, dus dat matcht prima met de zoete smaak van rundvlees. Bij vetter vlees drink je een malbec met minder tannine, die wat complexer is van smaak. Het zuurtje van malbec maakt de mond schoon, na het eten van vet. Bij elk type vlees past een andere malbec, zoals je kunt proeven."

Wereldwijde trend

"Bij wijn horen twee dingen: eten en gezelschap. Barbecue hoort bij het cultureel erfgoed van Argentinië. Hier is het een traditie om elke zondag met vrienden of familie te barbecueën. En dan heb ik het niet over een Amerikaanse barbecue op gas, maar een op hout. Dat hout geeft de belangrijke smaak af aan het vlees. Bovendien is barbecueën een ceremonie, waarbij wijn een belangrijk onderdeel is."

Meer in balans

​Hij vervolgt: "In onze malbec proef je naast fruit ook hout, maar minder dan vroeger. We zien afgelopen jaren een verandering in onze stijl. Waar we vroeger een concentratie van kleur hadden, zien we nu een concentratie van smaak en de wijn is veel meer in balans. We willen proeven waar een wijn vandaan komt. We grijpen soms terug naar oude vinificatietechnieken, om nog eerlijker wijnen te maken waarbij het terroir goed te proeven is", alsdus Cuneo.

Delen: