Wel de lusten, niet de lasten: non-alcoholische wijnen

Wel de lusten, niet de lasten: non-alcoholische wijnen

Na het succes van Dry January en de stijgende populariteit van alcoholvrij(e) bier en cocktails, gaat de zoektocht naar andere alternatieven onverminderd voort. Een daarvan, die lang in het verdomhoekje heeft gezeten, is alcoholvrije wijn.

Gezien de ontwikkeling van onder andere alcoholvrije bieren en de toenemende vraag naar alcoholvrije wijn*, kan het voor horecaondernemers interessant zijn om de wijnkaart uit te breiden met de alcoholloze variant. Zeker nu de kwaliteit ervan lijkt toe te nemen. Entree nam de proef op de som en sprak met een importeur, een ondernemer en een sommelier.

Speciaal procedé  
Laten we bij het begin beginnen: hoe komt alcoholvrije wijn tot stand? Het grootste gedeelte van alcoholvrije wijn is eerst ‘gewone’ wijn. Door een speciaal procedé wordt de alcohol uit de wijn gehaald. Daardoor smaakt die nog steeds naar wijn, maar toch iets anders omdat er (bijna) geen alcohol in zit. Bovendien smaakt de alcoholvrije variant zoeter, omdat het zoete en fruitige normaal iets minder naar voren komen door de alcohol. Wijn mag overigens alcoholvrij heten als er minder dan 0,5% alcohol in zit. Door het de-alcoholiseren bevat de alcoholvrije wijn 66% minder calorieën.

Steeds smaakvoller 
Sinds 2003 is La Source importeur van alcoholvrije wijnen en dranken in Nederland. Directeur Wiljan Dorrepaal: “Voor goede alcoholvrije wijn is een basiswijn van hoge kwaliteit nodig. Er zijn gelukkig veel ontwikkelingen op het gebied van de-alcoholisatie en de reactie van de wijn op dit proces. Hierdoor zijn de smaak en kwaliteit nu al veel beter dan een paar jaar geleden en zullen deze in de toekomst alleen nog maar beter worden. Ik vind het belangrijk een goed alcoholvrij alternatief aan te kunnen bieden. Ik heb ervaren dat gasten, uit of thuis, daar heel dankbaar voor zijn!”

Omzetmaker 
Dorrepaal heeft een duidelijk advies voor horecaondernemers: “Laat uw gasten weten dat u alcoholvrije wijn in huis heeft en neem dit mee in het verkoopverhaal, dat is service. Want als iemand niet wil of mag drinken dan biedt u een lekker alternatief voor bronwater, sap of fris. Met een positieve beleving voor de gast. Zo wordt uw alcoholvrije wijn zelfs nog een omzetmaker! Daarnaast is de kwaliteit inmiddels dusdanig goed, dat alcoholvrije wijn bij verschillende gerechten te combineren valt. Het is tenslotte wijn geweest en zo heeft u toch dat zoetje of zuurtje dat zo belangrijk is bij een gastronomische maaltijd. De alcoholvrije variant is weliswaar anders dan wijn mét alcohol maar combineert beter dan andere alcoholvrije alternatieven die eigenlijk standaard op tafel komen in een restaurant.”

Volwassen geworden 
Importeur van Light Live alcoholvrije wijnen, LFE, erkent het belang van het alcoholvrije segment. Het bedrijf  ziet de groei en speelt hier op in door samenwerkingen aan te gaan met zijn klanten zoals Fletcher Hotel-Restaurant Nieuwegein-Utrecht. Daar kunnen gasten namelijk alcoholvrije wijnen van Light Live bestellen. Lynn Schep, F&B-servicemanager vertelt: “Wij verkopen sinds eind vorig jaar Light Live Cabernet, Light Live Chardonnay en Light Live Sparkling Rosé. Die laatste is een mooi alcoholvrij aperitief. Eerlijk gezegd was de vraag naar alcoholvrije wijn vanuit gasten beperkt, maar wij verwachten dat dit segment steeds populairder zal worden, net als alcoholvrij bier. Zéker nu er zulke goede alcoholvrije wijnen op de markt zijn. Sinds kort staan ze op onze wijnkaart, waardoor het personeel de wijnen ook wat makkelijker kan promoten.” De reacties zijn positief. “Over het algemeen worden de alcoholvrije wijnen goed ontvangen en zelfs met de alcoholhoudende wijnen vergeleken. Daarmee kunnen we de gasten die niet willen of mogen drinken toch een mooi wijnglas voorzetten in plaats van een glas cola. De alcoholvrije wijnen zijn volwassen geworden!”

Fine dining
Lendl Mijnhijmer mag zich momenteel de beste sommelier van Nederland noemen en is werkzaam bij restaurant Bougainville* van hotel TwentySeven in Amsterdam. “We geven wel eens een alcoholvrij bubbeltje aan een zwangere vrouw maar verder hebben we het niet op de kaart staan. Ik vind dat er op dit moment nog wat aan de kwaliteit schort. Zeker bij wijnen waar de alcohol uitgekookt wordt, heb ik nog steeds associaties met kersen- of appelsap. Het is lastig om dit soort wijnen te combineren bij gerechten want je mist toch een zuurtje of een bittertje. We zouden dan wel wat zoetere gerechten kunnen serveren om het bij de wijn te laten passen maar dan nog… De sensatie die je door alcohol krijgt, dus het ervaren van de body en de structuur van de wijn, ontbreekt.” Ziet Mijnhijmer het dan heel somber in voor de alcoholvrije wijnen? “Ik moet zeggen dat het met alcoholvrij bier wél de goede kant op gaat. Daar zitten echt goede soorten tussen. Als die trend nu doorzet naar de wijn, dan ga ik het zeker gebruiken.”

* In 2018 +37% ten opzichte van 2017 volgens onderzoeksbureau Nielsen, niet enkel tijdens Dry January.

Thema: 
Delen: