Signatuur Can Kizilca, The Stirr in Rotterdam
Dranken
Foto Sjoerd van der Hucht

Signatuur Can Kizilca, The Stirr in Rotterdam

Bij cocktailbar The Stirr in Rotterdam worden gasten niet bediend door bartenders met strikjes. Hier werken ze in een T-shirt en met een baard. “Dat past bij ons", zegt bartender Can Kizilca. Lees zijn verhaal en over zijn signatuurcocktail La Coca Guaca.

Tekst Britt van Os  Foto's Sjoerd van der Hucht

Can Kizilca is een bekend gezicht in de Witte de Withstraat in Rotterdam. Hij begon als bartender bij verschillende bars in de uitgaansstraat en na een sabbatical van een paar maanden in het buitenland, begon hij opnieuw in een gerenommeerde cocktailbar. Daar leerde hij Larry Soliana en Sven Brokaar kennen, met wie hij nu The Stirr heeft. Deze cocktailbar richtten zij in 2016 op door middel van crowdfunding. Het was al snel een succes. In datzelfde jaar werd The Stirr namelijk door Esquire uitgeroepen tot beste nieuwe cocktailbar én kreeg het de titel Best Cocktailbar bij de Entree Hospitality & Style Awards.

Glaasje water
Kizilca, Soliana en Brokaar hebben bij The Stirr doorgaans gewoon een T-shirt aan, en geen strikje om of iets dergelijks. Daarnaast vinden ze persoonlijke aandacht erg belangrijk en dat begint al bij de binnenkomst. Wie namelijk bijvoorbeeld een cocktail wil komen drinken, moet zich eerst naar de tweede verdieping van het pand begeven. Kizilca: “En dat is niet voor iedereen zo makkelijk. Sommige gasten zijn daarom behoorlijk buiten adem en dan bieden we ze eerst even een glaasje water aan. Het zijn kleine dingen, maar wel belangrijk.”
Ook zijn ze bij The Stirr vooral geïnteresseerd in de persoonlijke smaak van een gast. Daarom werken ze bijvoorbeeld niet met een drankenkaart. “We hebben veel meer te bieden dan wat daar op zou passen. Met 200 verschillende flessen kunnen we bij wijze van spreken wel 20.000 combinaties maken. Dan zou het zonde zijn als je slechts een paar cocktails aanbiedt.”
Voor elke bestelling wordt zodoende eerst met de gast gesproken. “Een cocktail moet bij ons op maat zijn gemaakt. In veel zaken gaat het om snelheid en minder om kwaliteit; dat merk je dan aan de smaak en service. Bij ons is het omgekeerd: wij gaan bovenal voor kwaliteit en aandacht.”

Signatuurcocktail
The Stirr kent wel een signatuurcocktail: La Coca Guaca. Deze is volgens Kizilca kenmerkend voor de cocktailbar. Bovendien is het een van de eerste creaties die hij samen met collega's bedacht voor het Rotterdamse horecaconcept. "We introduceerden deze cocktail als tegenhanger van de bloody mary. Met succes; hij vindt gretig aftrek."

Ingrediënten
* 40 ml mescal
* 10 ml Ancho Reyes
* 10 ml gele Chartreuse
* 5 ml Domaine de Canton
* 2 scheutjes mandarijntinctuur
* 1 scheutje zout
* 20 ml zelfgemaakte guacamole
* 20 ml limoensap
* 2 scheutjes grapefruitsap
* 1 scheutje vuurwatertinctuur

Reacties

afbeelding van Adriana

Ze maken hele mooie en lekkere cocktails. Maar een horecabedrijf runnen is meer dan alleen een goed drankje kunnen maken. Bij Stirr hebben ze een dramatisch beleid wat betreft personeel en administratie. Contracten worden niet nageleefd salarissen niet uitbetaald. Dit is absoluut niet de qualificatie beste waard.

Reactie toevoegen