AMBROZIJN

GENOMINEERD IN DE CATEGORIE BEST NEW RESTAURANT DESIGN
GENOMINEERD IN DE CATEGORIE BEST NEW RESTAURANT DESIGN

OVER AMBROZIJN, VALKENBURG.

In een kleine, voormalig protestantse kerk in Valkenburg bevindt zich het fine-dining-restaurant Ambrozijn. In 2018 was de kerk verwoest door een brand. Alleen de muren en een deel van het dak waren nog intact. Nu is de kerk volledig verbouwd en vernieuwd tot een prachtig restaurant.

Hier en daar zie je nog sporen van de zwartgeblakerde muren, vertelt architect Tim Reiters. Hij is met zijn ontwerpbureau Reiters verantwoordelijk voor het ontwerp van Ambrozijn. “We wilden niet alles ‘brandschoon’ maken. Er mag wel zichtbaar zijn wat er in het verleden is gebeurd. En het contrast tussen het afgewerkte en het ruige randje vinden we mooi, zoeken we zelfs juist graag op.” De eyecatcher op de vide is het ‘drankorgel’, de bar met orgelpijpen van blauwstaal. Als knipoog zitten de drankflessen in de orgelpijpen.

What you see is what you get 
Ambrozijn heeft op de bovenverdieping 24 zitplaatsen op een vloer met opening. Hierdoor kijken gasten van bovenaf in de keuken. “Die openheid vinden we heel belangrijk”, vertellen mede-eigenaren Sven en Joëlle Nijenhuis. “Zo kunnen gasten alles zien, horen, ruiken en proeven. What you see is what you get.” De begane grond heeft 18 zitplaatsen. Gasten dineren hier op hoge luxe krukken óf aan de keramieken chef’s table. 

Restaurantambrozijn.nl

Foto's: Guy HoubenEntree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben3
Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben
Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben4
Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben2

GENOMINEERDEN BEST NEW RESTAURANT DESIGN.

Valkenburg
Ambrozijn
Amsterdam
Green Gastrobar
Amsterdam
Nela
Rotterdam
Renilde
Eindhoven
You Ning

Sponsored by

Walraven Sax_Entree Awards