Check je gemiddeld energieverbruik en begin met besparen
Hoewel er verschillende manieren zijn om energie en zo geld te besparen, is het raadzaam om bij de kern te beginnen: het checken van je gemiddeld energieverbruik. Dat klinkt misschien simpel, maar veel ondernemers in de horecabranche hebben geen idee wat ze precies verbruiken per onderdeel, laat staan van de complete zaak. Het is niet meer dan logisch dat een professionele keuken met de nodige koelingen, lampen, verwarmingen en meer veel bijdraagt aan de hoogte van je zakelijke energierekening.
Maar: hoeveel is dat precies en waar kun je beginnen met besparen? Wanneer je eenmaal weet hoeveel je waar verbruikt, is het eenvoudiger om te kijken op welke onderdelen je kunt besparen. Investeer daarom in een slimme meter of een handig energiemanagementsysteem waarin je kunt zien waar de verbruikspieken zitten. Op basis daarvan kun je energieslurpers vervangen met energiebesparende apparatuur en kun je investeren in efficiënte apparaten.
Optimaliseer ook de klimaatbeheersing: verwarming en airco
Met een dergelijk systeem kom je er al gauw achter dat het niet alleen de keuken is waar veel energie wordt verbruikt. Ook de verwarming en koeling zijn echte energievreters in de horeca. Dit is helemaal het geval wanneer je over een open keuken of een groot terras beschikt. Waar je in ieder geval in moet investeren, is de juiste isolatie zodat warmte en kou op de juiste plekken blijven. Vergeet niet om ook de plekken mee te nemen waar je het niet meteen had verwacht, zoals de deuren van de koelcel.
Daarnaast is het aan te raden om koeling- en verwarmingssystemen regelmatig na te laten kijken, zodat ze het optimaal kunnen blijven doen en geen onnodige energievreters zijn. Investeer ook in goede zonwering om zo de kosten van de airco in de zomer te verlagen. In de winter kun je juist profiteren van warmte door de zon, waardoor je minder hoeft te stoken. Kortom: het loont echt om eens goed te kijken naar het optimaliseren van de klimaatbeheersing van het bedrijfspand waar je je restaurant in hebt gevestigd.
Zakelijk energie vergelijken voor de beste deal voor je restaurant
Tot slot is het essentieel om goed naar je huidige zakelijke energiecontract te kijken. Veel ondernemers weten niet dat daar misschien wel het meeste voordeel valt te halen. Zo zitten veel horecaondernemers nog op een energiecontract met een variabel tarief dat allang niet meer gunstig is, terwijl ze al lang over hadden mogen en kunnen stappen. Daarom is het goed om te weten dat je na ieder verlopen energiecontract moet beginnen met zakelijk energie vergelijken om zo een nieuwe deal te vinden die beter past bij je energieverbruik. Zo weet je zeker dat je nooit meer te veel betaalt voor je zakelijke energie.
Het grote voordeel is dat je die zoektocht niet meer handmatig hoeft te doen, maar met behulp van een energievergelijker voor zakelijke energie. Dat is een handige online tool die voor jou het zoekwerk doet op basis van je zakelijke gegevens en wensen. Goed om te weten: het kan voordeliger zijn om via een energiecollectief energie af te nemen. Er zijn platforms die speciaal voor horeca scherpe tarieven aanbieden. Kortom: zeker interessant om je eens in te verdiepen als je meer grip op de zakelijke energiekosten wil hebben.