Stefan Sumual werd Best Bartender '22: 'Ik wil een eigen zaak met Indonesische keuken'

Stefan Sumual serveert zijn cocktail

Stefan Sumual werd Best Bartender '22: 'Ik wil een eigen zaak met Indonesische keuken'

Voor de nieuwe rubriek ‘De winnaar van’ spreken wij elke week een winnaar van een Entree Award. Wat betekent de winst voor een horecaondernemer? Hoe ging het jurybezoek? En wat zijn de toekomstplannen? Deze week spreken wij de winnaar van de categorie ‘Best Bartender’, Stefan Sumual, bartender bij Feijoa in Amsterdam.

Tekst: David Broersen
Foto: Stefan Sumual tijdens de competitiedag van Best Bartender (genomen door Ming Chao)

Je hebt de Entree Award voor Best Bartender gewonnen, wat betekent deze prijs voor jou?

“De prijs betekent veel voor mij. Het was stiekem altijd wel een droom om er ooit een in ontvangst te mogen nemen. Ik zit al lang in het cocktailwereldje en heb mezelf echt opgewerkt tot waar ik nu ben. Mijn goede kennis over cocktails en hospitality heb ik voor het grootste deel te danken aan Feijoa, de Amsterdamse cocktailbar waar ik al bijna tien jaar werk. Doordat Feijoa altijd werd gezien als de ‘bartenders bar’, heb ik onwijs veel bartenders kunnen spreken in mijn jonge jaren. Dit gaf een enorme boost in mijn skills en kennis. Dat mijn droom nu werkelijkheid is geworden en ik de award won is erg mooi.”

Hoe heb jij de winst tot nu toe ervaren?

“Als zeer positief. Ik merk dat mensen het mij echt gunnen, dat voelt natuurlijk goed. Daarnaast merk ik dat het goed is voor de aandacht. Ik ben recent bijvoorbeeld uitgenodigd bij een radiostation om te praten over de winst, ik werk momenteel met Tanqueray samen aan een mocktail en ik word herkend op gelegenheden. Dit is mooi om te merken en van hieruit kan ik ook echt door gaan bouwen.”

'Ik zit al lang in het cocktailwereldje en heb mezelf echt opgewerkt tot waar ik nu ben'

Hoe heb je de competitie ervaren?

“Als leuk, maar ook erg spannend. Je gaat natuurlijk de strijd aan met de beste bartenders van Nederland. Ik vind dat er goed is nagedacht over de verschillende gebieden waar je op wordt getest: kennis, snelheid, techniek, mixology, persoonlijkheid en gastvrijheid. Het feit dat het een allround competitie is, maakte het voor mij erg uitdagend. Je moet echt op meerdere vlakken excelleren.”

Wat vond jij persoonlijk het moeilijkste onderdeel?

“Ik heb veel kennis als het gaat om cocktails, toch was ik wel het meest gespannen voor de kennistest. Er werden een aantal strikvragen gesteld en dit zorgde bij mij nog wel voor wat verwarring. Achteraf gezien heb ik ook dit onderdeel wel prima afgerond.”

Op welk onderdeel blink jij het meeste uit?

“Ik ben grote volumes gewend als het gaat om drukte. In dat soort situaties moet ik altijd snel en efficiënt te werk gaan, terwijl ik de gasten ook een welkom gevoel moet geven. Op de onderdelen snelheid en gastvrijheid ben ik goed getraind en die gingen mij daarom het beste af.”

Entree Awards 2022_Stefan Sumual_ Fotograaf Ming Chao
Stefan Sumual met de prijs

Wat is je favoriete cocktail?

“Het is eigenlijk een no-go onder de professionele bartenders, maar dan ga ik toch echt voor de piña colada. Ik hou echt van zoete, fruitige cocktails. Dit zijn toch de cocktails waar eigenlijk een parapluutje en een stuk ananas bij komen kijken!”

Je hebt de Entree Award binnen, wat is je volgende stap?

“Ik zou graag mijn socialemediakanalen zo willen inzetten dat mensen echt zien waar ik mee bezig ben, om de aandacht vast te houden. Mijn ultieme droom is namelijk om een café-restaurant te beginnen met een Indonesische keuken. Ik denk dat dit weinig tot niet voorkomt in Amsterdam. Wat je voornamelijk ziet, zijn afhaalzaken waar de kwaliteit goed is, maar waar je niet een avondje lekker gaat zitten eten. Een ander uiterste is dan gelijk Ron Gastrobar. Ik zou hier tussenin willen zitten. En ja, natuurlijk komt er ook een mooie cocktailbar in het café-restaurant!”

 

Entree_Best Bartender 2022_Ming Chao_5 Best Bartender 2022_Ming Chao_7
Artikel delen