Sven Nijenhuis van Ambrozijn in Valkenburg: ‘Winnen van Entree Award was waanzinnig mooi’

Ambrozijn

Sven Nijenhuis van Ambrozijn in Valkenburg: ‘Winnen van Entree Award was waanzinnig mooi’

Voor de nieuwe rubriek ‘De winnaar van’ spreken wij elke week een winnaar van een Entree Award. Wat betekent de winst voor een horecaonderneming? Hoe verliep het jurybezoek? En wat zijn de toekomstplannen? Deze week spreken wij de winnaar van de categorie ‘Best New Restaurant Design’, Sven Nijenhuis, eigenaar van Ambrozijn in Valkenburg.

 

Tekst: David Boersen

Je hebt de Entree Award voor Best New Restaurant Design gewonnen, wat betekent deze prijs voor jou?

"We hebben met een sterk team erg hard gewerkt om het restaurant  af te krijgen. De Irenekerk was in 2018 afgebrand, we hebben de kerk van binnen weer helemaal opgebouwd. Dat een goede samenwerking tussen de architecten, de investeerders en de bouwvakkers tot zo'n mooi eindresultaat heeft geleid was al erg mooi om te zien. Om daarbovenop nog genomineerd te worden en vervolgens een Entree Award mee naar huis te nemen was erg onwerkelijk en waanzinnig mooi. De Entree Award betekent dus zeker veel."

Hoe heb jij de winst tot nu toe ervaren?

"We merken dat mensen goed op de hoogte zijn van het feit dat wij de prijs hebben gewonnen. De artikelen en interviews over het winnen van de prijs zorgden voor veel felicitaties en dat mensen graag een kijkje willen komen nemen. Het is ook leuk om de prijs mee naar Valkenburg te nemen. Wij zien de Award echt als een grote prijs, dus zijn erg blij met de winst."

Wat vond je van het jurybezoek en het rapport dat de juryleden hebben samengesteld?

"Je hoopt natuurlijk dat de dingen die je bedenkt voor je restaurant ook echt overkomen zoals jij dat voor ogen hebt. Het was mooi om te zien dat juist de elementen als het drankorgel en de chef's table erg werden gewaardeerd door de juryleden."
'We merken dat mensen goed op de hoogte zijn van het feit dat wij de prijs hebben gewonnen'

Ambrozijn zit in een kerk. Hoe maak je van een kerk een restaurant?

"Ik ben hiervoor chef geweest bij Château Wittem**, daar heb ik Ronald de Meij ontmoet. Samen met mijn vrouw Joelle Nijenhuis, inmiddels goede vriend Ronald de Meij en architect Tim Reiters hebben we een concept ontwikkeld. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar het juiste pand om dit uit te voeren. We kwamen uit bij de kerk, waar voorheen ook een restaurant in heeft gezeten, en het sprak ons erg aan. We kregen de financiering rond en van daaruit zijn we onze plannen gaan uitvoeren. We hebben een vide gecreëerd door een deel van de verdieping eruit te halen. Dit heeft ervoor gezorgd dat je vanuit het grootste deel van de tafels een mooi zicht hebt op de open keuken."

Ambrozijndrankorgel_f53cecaf3598ac90c36057f947e77d31_800
Het drankorgel

Wat maakt een design uniek volgens jou?

"Dat het totaalplaatje echt klopt. Mensen het gevoel geven dat ze thuiskomen is iets wat erg lastig kan zijn, maar onwijs veel waarde heeft. Als dat je lukt door middel van een goed doordacht design, vind ik dat je een uniek design te pakken hebt." 

Hoe laat je dat tot uiting komen in Ambrozijn?

"Onze keuken behuist bijna de gehele benedenverdieping. Daar omheen staan achttien krukken waarop mensen kunnen zitten en tegelijkertijd kunnen zien hoe hun gerechten vorm krijgen. Dit is voor Limburgse begrippen vrij uniek, ik ken niet veel restaurants die hetzelfde hebben. Verder is het feit dat je in een kerk zit natuurlijk uniek. We laten ook best wel wat elementen van de oude kerk terugkomen in ons design."
Hertenrug | Hete bliksem | Rode kool | Eigen jus_Ambrozijn Zalm |Pompoen | Sinaasappel | Winterpostelein_Ambrozijn

Heb je ambities om uit te breiden?

"We hebben achter in het restaurant een oude graftombe. Deze is volledig schoongemaakt en voorzien van elektriciteit en een goede vloer. We willen deze ruimte klaar maken om nieuwe gasten in te ontvangen of bijvoorbeeld diners te organiseren voor grotere groepen."

Waar droom je nog van? Een Michelinster?

"We hebben natuurlijk de ambiance en het design dat mogelijkheden biedt: een Michelinster zou de ultieme beloning zijn. Wij blijven in ieder geval hard doorwerken en kwaliteit leveren, dan zullen we het vanzelf zien."

Entree Awards_Ambrozijn_Ming Chao
Het winnende team van Ambrozijn
Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf onbekend_4 Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf onbekend_1
Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben Ambrozijn vide (2)
Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben3 Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben4
Artikel delen