Entree Awards zijn bijna! Hoe bepalen we de winnaars? En meer vragen en antwoorden!

Entree Awards zijn bijna! Hoe bepalen we de winnaars? En meer vragen en antwoorden!

Nog even en de Entree Awards worden uitgereikt: op maandag 28 november in Theater Amsterdam. We krijgen jaarlijks veel vragen over de Entree Awards en de jurering ervan. Het is een goed doordacht en volledig onafhankelijk traject en gebeurt samen met een jury van 22 professionals. In deze Q&A geven we antwoord op de meest gestelde vragen!

 

Tekst: redactie Entree
Foto's Entree Awards 2021: Ming Chao en Samuel van Leeuwen
Foto juryoverleg: Pim Ras
Aftermovie: Krijn van der Lugt en Floris Christiaans

Wat zijn de Entree Awards?

Jaarlijks reikt horecaplatform Entree dertien prijzen uit: aan de elf beste horecabedrijven die afgelopen jaar openden/volledig restyleden én aan twee personen (de Best Bartender en Horecaondernemer van het Jaar). De prijzen worden gezien als de ‘Oscars van de horeca’. De winnende bedrijven komen tot stand middels een onafhankelijk en uitgebreid jurytraject met 22 vakprofessionals. Dit gebeurt onder begeleiding van de redactie van Entree. Voor de Best Bartender is er een competitiedag en de Horecaondernemer van het Jaar wordt aangewezen door de Entree-redactie, op basis van de geleverde prestaties van afgelopen jaar. De grote uitreiking vindt plaats op 28 november in Theater Amsterdam en is ieder jaar met bijna duizend horecaprofessionals uitverkocht. Na de uitreiking is er een grote afterparty. Het event wordt gezien als een van dé horeca-hoogtepunten van het jaar en wordt nu voor de vijftiende keer georganiseerd.

Welke bedrijven maken kans op een nominatie?

Horecabedrijven die afgelopen jaar hun deuren openden óf volledig vernieuwden maken kans op een nominatie. Dit jaar gaat het om bedrijven die tussen (ongeveer) juli/augustus 2021 en juli/augustus 2022 zijn geopend. Entree blijft van openingen op de hoogte door tips vanuit het netwerk, juryleden van de Entree Awards en  horecaondernemers zelf. Ook krijgen wij veel persberichten, zijn we zelf veel in de markt en volgen wij (lokale) media en relevante social media-accounts en websites om up-to-date te blijven. Uit alle openingen selecteert Entree de meest opvallende. Dit kan gaan om het design, een toonaangevend project of vernieuwend (food)concept, maar ook om de visie van de ondernemer en de goede uitwerking daarvan. Hieruit ontstaat een lange lijst met bijzondere en goede horecabedrijven die kans zouden kunnen maken op een nominatie. Deze ‘longlist’ bestaat vaak uit wel honderd of meer bedrijven.

Entree Awards_Samuel van Leeuwen-1 Entree Awards 2021_Fotograaf Samuel van Leeuwen_9

Door wie worden de Entree Awards georganiseerd?

De Entree Awards is een initiatief van Entree, een b2b-horecaplatform dat bestaat uit een maandelijks glossy magazine, dagelijks online nieuws, nieuwsbrieven en digitale specials rondom bepaalde thema’s. Entree richt is op horecaprofessionals: van chefs tot eigenaren en van f&b-managers tot bedienend personeel en bartenders.

Welke categorieën voor bedrijven zijn er bij de Entree Awards?

Aan de hand van het aanbod van de longlist stellen wij categorieën samen. Op die manier komen de ontwikkelingen die op dat moment in de markt spelen goed terug in de categorieën en blijven de Entree Awards ieder jaar relevant. Dat betekent dus dat de categorieën per jaar hier en daar kunnen verschillen. Zo werd afgelopen editie de categorie Best New Holiday Concept geïntroduceerd, omdat wij zowel bij de grote aanbieders van vakantieparken als bij de individuele nieuwkomers veel ontwikkelingen op het gebied van accommodatie, design, duurzaamheid, f&b, horeca en service zagen. Sommige categorieën komen wel ieder jaar terug, zoals Best New Restaurant Design, Best New Hotel en Best New Cocktailbar. In augustus maken we de elf categorieën én de bijbehorende criteria bekend.


Hoe wordt vervolgens bepaald welk bedrijf een nominatie krijgt?

De bedrijven uit de longlist worden door Entree ingedeeld in de categorie waarin ze het best passen. Vaak bestaat een categorie op zo’n moment wel uit tien bedrijven, terwijl er uiteindelijk plek is voor vijf. Om op een eerlijke manier tot de vijf beste te komen, vinden wij dat deze zaken door iemand uit de redactie van Entree óf door een jurylid gedurende het jaar bezocht moet zijn. Op basis van die ervaringen kunnen wij in samenspraak met de jury een top 5 samenstellen die wij ook goed kunnen verantwoorden. Uiteindelijk gaat het om elf categorieën met in totaal 55 genomineerde horecabedrijven. Dé hotspotlijst van dat moment dus!

Een bedrijf kan zich dus niet inschrijven voor de Entree Awards?

Nee. Als we wel daarvoor zouden kiezen, is de kans groot dat veel goede bedrijven niet in de top 5 komen. Simpelweg omdat ze zich niet inschrijven. Volgens ons zou je op die manier dan ook geen goede afspiegeling krijgen van de beste zaken. Iedereen moet een gelijke kans krijgen om genomineerd te worden, zowel grote ondernemingen als kleine nieuwkomers. Juist die onafhankelijkheid maakt de Entree Awards geloofwaardig.

Entree Awards 2021_Fotograaf Samuel van Leeuwen_3 entree-awards-2021-Law & Order_3

Hoe maken we de nominaties bekend?

In de eerste week van september worden de nominaties bekendgemaakt op entreemagazine.nl en onze social media-kanalen. Alle genomineerde horecabedrijven krijgen op dat moment ook een pakket per post met daarin een ‘genomineerd-beeldje’ voor op de bar/receptie en informatie over de Entree Awards en de jurybezoeken. Dit gaat uiteraard gepaard met veel trots: een nominatie is echt iets om trots op te zijn! Entree verstuurt een persbericht naar de media met alle genomineerden en stuurt ook een bericht naar lokale media met daarin de genomineerden uit de regio. Dus bijkomend voordeel: een nominatie levert altijd veel positieve (media)aandacht op.

Hoe gaat het jurybezoek?

Elk genomineerd horecabedrijf wordt in september of oktober bezocht door een juryteam van twee personen. Dit juryteam bezoekt één volledige categorie zodat alles goed met elkaar vergeleken kan worden. Deze bezoeken zijn niet anoniem, omdat dit juist het moment voor een horecaondernemer is om zelf te laten zien wat hij/zij heeft neergezet. Een jurybezoek gaat dus op afspraak. Aan de ondernemer de keuze om ook nog de conceptontwikkelaar en/of designer(s) of andere betrokkenen bij het bezoek te betrekken. Hoe een jurybezoek eruit ziet, is afhankelijk van de categorie. Zo gaat de jury bij Best New Restaurant Design in gesprek met de ondernemer/designer, aan de hand van een rondleiding. Dit duurt vaak zo’n anderhalf uur. Juryleden van een culinaire categorie zullen reserveren en bij de genomineerde gaan lunchen of dineren, en tegelijkertijd ook de ondernemer ontmoeten.

Entree Awards 2021_Fotograaf Samuel van Leeuwen_4 Entree Awards 2021_Fotograaf Samuel van Leeuwen_6

Op basis waarvan wordt een winnaar bepaald?

Elke categorie heeft heldere criteria. Deze worden in september gepubliceerd op de website van Entree en worden ook met de genomineerden gedeeld in het jurypakket, zodat helder is waarop de jury let en zodat een ondernemer zich indien gewenst kan voorbereiden op het gesprek. Per criterium geeft de jury 1 tot en met 5 punten. Eind oktober of begin november komt de jury bij elkaar met alle bevindingen. Onder begeleiding van een discussieleider worden alle bevindingen en punten met elkaar gedeeld, en de winnaars bepaald. Alle bedrijven zijn dus bezocht door een jurykoppel (op afspraak) én door iemand uit de redactie van Entree (mystery of op afspraak). De ervaring leert dat veel andere juryleden gezien hun beroep ook veel bedrijven hebben gezien.

Waarom worden de Entree Awards georganiseerd?

Entree wil de beste nieuwe horecabedrijven en -professionals een podium bieden. Veel ondernemers zijn druk met hun bedrijf en voor velen is er weinig tijd om stil te staan bij de goede impact die ze maken. Zonde, want zij zijn het visitekaartje voor onze branche en verdienen het om in de spotlights te staan! Een nominatie is daarom veel waard. Het is een erkenning voor de goede prestaties. 

Wie zitten er in de jury?

De jury is een onafhankelijke groep professionals van onder andere designers, hoteliers, conceptontwikkelaars en trendwatchers. Het zijn allemaal professionals die oog hebben voor hun vakgebied én voor jureren. Bij het jureren is het van belang je persoonlijke voorkeur buiten beschouwing te laten, en door een objectieve bril te kijken, aan de hand van criteria. Ieder jaar vraagt Entree personen voor de jury die goed aansluiten op de categorieën. Een deel van de juryleden doet dit al jaren, en een ander deel is nieuw. Ondernemers of andere professionals die genomineerd worden, kunnen niet in de jury.

Entree Awards_jury overleg 2021
Juryoverleg voorafgaand aan de Entree Awards 2021

Wie zitten er in de jury van de Entree Awards 2022?

De jury van de Entree Awards bestaat uit een aantal bekende gezichten, maar ook nieuwe gezichten. De juryleden die vorig jaar en nu weer in de jury zitten zijn: Albert van Beeck Calkoen, (cocktailexpert), Gijsbregt Brouwer (food trendwatcher), Fred Bus (horeca-consultant), Chong Chu (mede-eigenaar Foodhallen), Vincent van Dijk (hotel trendwatcher), Iris Kranenburg (Entree en juryvoorzitter), Marco Lemmers (Conscious Hotels), Maartje Nelissen (The Food Line-up), Michel Ruijgrok (eigenaar ESTIDA), Marijke Schreiner (directeur Stayokay), Ron Simpson (creatief ondernemer), Guus Thijssen (Buro Eetkunde), Cleo Vehmeyer (eigenaar Représentable), Jeroen Veldkamp (koffe-expert), Ingmar Voerman: (beverage journalist), Misja Vorstermans (ISAAC Academy), Maarten Wessels (gastvrijheidsexpert), Jeroen van Zwetselaar (designer)

Nieuw dit jaar in de jury zijn: Ron Blaauw, chef en ondernemer en tijdens de Entree Awards 2021 uitgeroepen tot 'Horecaondernemer van het Jaar'. Herman Hell (horecaondernemer) en vorig jaar met Zalmhuis winnaar in de categorie 'Best New Restaurant & Bar'. Kees Ndeke (nightlife-expert) en Liselore Perisutti (Psst Agency) zijn dit jaar verantwoordelijk voor de categorie 'Best New Nightlife'. Het laatste nieuwe jurylid is Nina Pierson, medeoprichter en -eigenaar van saladeketen SLA.

En dan nog de persoonsgebonden prijzen: wat is de Best Bartender?

Bartenders die wonen in Nederland kunnen zich inschrijven voor de wedstrijd Best Bartender, onderdeel van de Entree Awards. Iedereen die zich inschrijft, komt bij elkaar op de competitiedag. Dit jaar is die op maandag 24 oktober in de Skylounge in Amsterdam. De deelnemers worden tijdens de voorronde in een afvalrace van vier rondes getest op hun kennis, snelheid, techniek, mixology, persoonlijkheid en gastvrijheid. Een echte allroundcompetitie dus en een ultieme test voor bartenders. Leuk detail: iedereen is deze dag welkom om te komen kijken hoe de strijdende bartenders zich door de competitierondes worstelen. Dit betekent naast veel spanning en sensatie, ook een gezellige dag met een hoop bekenden uit de industrie én bezoekers. Een vakkundige jury maakt dezelfde dag de top 3 van beste bartenders bekend. Zij horen tijdens de Entree Awards op maandag 28 november wie de prestigieuze titel krijgt.

Wie bepaalt wie Horecaondernemer van het Jaar wordt?

Om welke ondernemer konden we afgelopen periode niet heen? Wie is een voorbeeld voor andere vakgenoten en zet daarmee ook een toon voor komende tijd? De winnaar is een inspiratiebron, vernieuwer en iemand met visie en lef. De winnaars van de ‘reguliere’ categorieën van de Entree Awards komen tot stand in samenwerking met de vakjury die jurybezoeken aflegt. Voor de Horecaondernemer van het Jaar worden geen jurybezoeken afgelegd. De winnaar wordt aangewezen door de redactie van Entree, op basis van de geleverde prestaties van een ondernemer. Uiteraard kan de jury hiervoor wel suggesties aandragen die ook altijd worden meegewogen in de beslissing.

Tot slot: hoe ziet de uitreiking op 28 november eruit?

De uitreiking vindt plaats in Theater Amsterdam. Jaarlijks is daar de top van de Nederlandse horeca aanwezig. Tijdens een compleet verzorgde avond, die ieder jaar is uitverkocht, is er een awarduitreiking onder leiding van Ruben Nicolai en een spectaculaire afterparty. Voor genomineerden en andere horecaprofessionals is het een (personeels)uitje waar nog lang over wordt nagepraat. Kaarten kunnen binnenkort gekocht worden. Alle genomineerden krijgen na de uitreiking een digitaal jurytapport met de bevindingen van de jury.

Artikel delen