Leroy Soumokil is eigenaar van Bar Mokum in Amsterdam: 'Alles gaat om de gast'

Leroy Soumokil - Best Bartender - Entreemagazine

Leroy Soumokil is eigenaar van Bar Mokum in Amsterdam: 'Alles gaat om de gast'

Leroy Soumokil opende in 2019 cocktailbar Bar Mokum in Amsterdam. In 2013 won hij de jaarlijkse Entree-competitie Best Bartender, waardoor zijn naamsbekendheid groeide. Hoe kijkt hij nu tegen het vak aan? "Zo goed mogelijk drankjes maken is tof, maar het gaat uiteindelijk om één persoon en dat is je gast."

Tekst: Sanne Lafleur
Foto's: Pim Ras

Best Bartender 2023

Ben of ken jij een bartender die in Nederland werkt? Schrijf je in en maak kans op de titel 'Best Bartender 2023', een competitie die Entree jaarlijkse organiseert. Op maandag 6 november vindt de competitie plaats in LuminAir in Amsterdam. De top 3 wordt uitgenodigd op de Entree Awards op maandag 27 november in Theater Amsterdam, waar de winnaar bekend wordt gemaakt.

Schrijf je hier in! 

Wat is een goede bartender anno 2023?

“Zo goed mogelijk drankjes maken is tof, maar het gaat uiteindelijk om één persoon en dat is je gast. Als bartender moet je daar goed op in kunnen spelen. Ik ga zelf ook liever naar een zaak waar ik een leuke ervaring met de bartender heb, dan dat mijn cocktail door een robot is gemaakt of door een doorgeefluikje gaat. Dan is het leuk om één keer langs te gaan, maar daarna drink ik liever een biertje bij iemand die het vak wel goed verstaat. Naast dat je goed met mensen moet zijn, is het ook belangrijk dat je snel bent, je omgeving goed kunt managen en weet hoe smaken in elkaar zitten.” 

Leroy Soumokil - Best Bartender - Entreemagazine

Hoe kijk je aan tegen de nieuwe generatie bartenders?

“De thema's zijn veranderd. In mijn tijd was duurzaamheid bijvoorbeeld geen groot onderwerp. Het was mooi meegenomen als je het karton kon scheiden, maar verder kwam het eigenlijk niet. De nieuwe generatie is daar veel meer mee bezig. Dan de komst van social media. Door deze digitalisatie gaan gasten of personeel minder het gesprek aan.”

Lees verder onder de foto van Bar Mokum

Leroy Soumokil - Best Bartender - Entreemagazine 2

In 2013 won je de Entree-competitie Best Bartender. Wat heeft het jou gebracht? 

“Ik ging de competitie niet in met: ‘ik moet winnen en de allerbeste zijn’. Mijn deelname zag ik als een leerproces met als doel om beter te worden in wat ik leuk vond. Onzeker ben ik niet, maar wel realistisch. Dus dat ik van de 40 bartenders eerste zou worden had ik niet meteen verwacht. Daar had ik zekerder in mogen zijn. Wat de titel mij gebracht heeft? Het waardevolste wat het winnen van Best Bartender mij opleverde is naamsbekendheid, meer werk en connecties. Van daaruit ben ik mezelf gaan promoten.”

'Best Bartender is een groeiproces en een meetlat om te kijken waar je staat'

Raad je aan om je in te schrijven voor Best Bartender?

“Ik vind het mooi dat bartenders op deze manier een podium krijgen. Bovendien ontmoet je andere bartenders. Dit is niet alleen goed voor je netwerk, maar het levert ook veel nieuwe inspiratie op. Je krijgt namelijk de kans om mee te kijken met je ‘concullega’s’ wat leidt tot nieuwe ideeën en verbeteringen op elkaars creaties. De competitie is een groeiproces dat je als groep aangaat en een meetlat om te kijken waar je staat. Maar bovenal brengt Best Bartender een hele hoop lol met gelijkgestemden.”

Welke tips heb je voor de deelnemers?

“Mijn eerste tip is: weet waar je aan mee doet en denk na over wat de competitie teweeg kan brengen. Als ik op mijn deelname terugkijk zou ik mezelf daar de volgende keer beter op voorbereiden, óf beter: dat zou ik toekomstige deelnemers van Best Bartender als advies meegeven. Je krijgt namelijk exposure, mensen komen naar je toe én je naam wordt meer waard. Dit zal nieuwe kansen op je pad brengen. Bedenk wat je daar zelf aan wilt toevoegen.”

“Besef daarnaast dat de organisatie van Best Bartender al maandenlang bezig is met de voorbereidingen. Het is dus belangrijk dat je niet te makkelijk moet denken over je deelname. Lees de regels een aantal weken van tevoren goed door en ga met vrienden, familie, je team of alleen door de verschillende onderdelen van de competitie en maak een plan. Zo kan je elke dag of week een trainingsronde voor jezelf inplannen. Mijn laatste tip: kijk naar actuele elementen die je kunt verwerken in de competitie.

*De tekst gaat verder onder de foto en het groene kader

Bar-Mokum-mvv-Pim-Ras-2-1030x687
Bar Mokum

Bar Mokum

Bar Mokum, geopend eind 2019, is geïnspireerd op het oude Amsterdam. 'Mokum' verwijst naar de stad en betekent 'veilige haven'. Designer Mark Boeien realiseerde het interieur en bouwde een Amsterdamse straat met verschillende knusse hoekjes. Geheel in thema bevatten alle cocktails bij Bar Mokum een Amsterdams ingrediënt.
Artikel delen