Najade Bijl won Best Bartender en droomt van New York: 'Daar gebeurt het'

Najade Bijl Best Bartender 2021

Najade Bijl won Best Bartender en droomt van New York: 'Daar gebeurt het'

Tijdens de Entree Awards op 28 november wordt bekendgemaakt wie Best Bartender 2022 wint. Naar aanleiding van dit event spraken we de vorige winnares: Najade Bijl van de Pulitzer’s Bar. Zij won Best Bartender 2021 en vertelt onder andere over wat de titel haar heeft gebracht, wat haar toekomstplannen zijn en hoe ze aankijkt tegen de huidige barwereld. “Ik ben veel in het buitenland geweest. Londen, Parijs … ik ging overal naartoe.”

Bijl heeft de titel van Best Bartender korter dan andere deelnemers. Door de coronabeperkingen was de uitreiking niet in november 2021, maar in maart dit jaar. Ondanks dat ze de titel korter behoudt, heeft ze veel mooie samenwerkingen op haar naam staan. “Toen ik de titel van Best Bartender 2021 kreeg, werd het steeds drukker in de Pulitzer’s bar. Gasten kwamen vanuit alle hoeken van Nederland om een cocktail van mij te drinken. Vanaf de maanden mei en juni kreeg ik steeds meer aanvragen binnen van merken voor samenwerkingen op events. Dit waren supergave opdrachten”, vertelt Bijl trots.

'Overal stelden ze mij voor als beste bartender van Nederland'

Van bartender naar zzp’er

Ze kreeg zelfs zoveel aanvragen binnen dat ze besloot om zich in te schrijven als zzp’er bij de Kamer van Koophandel. De samenwerking waar ze het meest trots op is, is die met Red Carpet. “Ik mocht op hun ‘Startender Avenue’ staan tijdens de barshow. Hier mogen alleen de beste bartenders komen die bekend zijn in de cocktailscene. Het was een grote eer. Verder ben ik veel in het buitenland geweest. Londen, Parijs … ik ging overal naartoe en op elke plek stelden ze me voor als beste bartender van Nederland. Daar word ik nogal verlegen van, haha.”

Keerzijde van naamsbekendheid

Door de titel en samenwerkingen vergaarde Bijl snel naamsbekendheid in de cocktailscene. Ze kreeg de kans om veel te reizen, naar festivals te gaan en op andere toffe events te staan. Máár er zit ook een keerzijde aan, biecht Bijl op: “Soms is het erg zwaar, want je werkt daarnaast ook in de bar en hebt een werkgever die op jou rekent. De events en reisjes doe je allemaal naast je reguliere barwerkzaamheden. Dit kan best intens zijn.”

Diversiteit in de cocktailscene

Tijdens de wedstrijd van Best Bartender 2022 was er maar één vrouw aanwezig van de 21 bartenders. Hoe kan dat? Bijl: “Kort samengevat is de diversiteit en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de barwereld dramatisch. Ik hoor vaak dat vrouwelijke bartenders niet hetzelfde betaald krijgen als hun mannelijke collega’s. Op dit moment sta ik met twee andere dames achter de bar en daar ben ik erg blij mee. Dit was namelijk lange tijd een heel ander verhaal. Vrouwelijke collega’s werden zwanger en wilden het nachtleven uit. Logisch ook. Daarnaast zijn gasten niet makkelijk en walsen ze sneller over vrouwelijke bartenders heen. Achter de bar wil ik mijn vrouwelijkheid bewaken, maar ook de bar ownen. Soms is het moeilijk om daar een balans in te vinden. De horeca is een keiharde wereld.”

Tips voor andere bartenders

We vroegen Bijl ook of zij tips heeft voor andere bartenders: “Laat je niet gek maken. Dat moet ik zelf ook nog leren”, vertelt ze. De cocktailwereld staat bekend om het snelle leven en drank- en drugsgebruik. “Voor sommigen is het moeilijk om daar een balans in te vinden. Je moet als bartender goed op je gezondheid letten en tegelijkertijd alles pakken wat je pakken kan. Slaap goed, drink genoeg water en ga sporten.”

'Laat je niet gek maken'

Toekomstdromen

Bijls grote droom is om uiteindelijk in New York of London te wonen en te werken als bartender. “Daar gebeurt het allemaal. Op deze plekken kan ik veel leren over hoe andere bartenders het aanpakken.” Dit betekent overigens niet dat ze Amsterdam al heeft afgeschreven. “Mochten er in de toekomst nog gave dingen gebeuren in Amsterdam, dan blijf ik misschien wel hier werken als bartender. Je weet het nooit!”

Artikel delen