Handleiding: welke cocktail in welk glas? + Tips en trends

Handleiding: welke cocktail in welk glas?

Handleiding: welke cocktail in welk glas? + Tips en trends

In de horeca is er steeds meer vraag naar cocktails. Een goede cocktailkaart is dus een must voor je zaak. Daarom schreven wij een handleiding voor welke cocktail in welk glas thuishoort. Bartender én winnaar van Best Bartender 2021 Najade Bijl (Pulitzer's Bar) deelt daarnaast handige tips en trends op het gebied van cocktailglazen. “Gasten zijn bereid meer te betalen voor een cocktail wanneer hij in het juiste glas geserveerd wordt.”

Tekst: Madelief de Weerd

1. Ballonglas voor gin-tonic en aperol spritz

Gevormd als een ballon en perfect voor het serveren van koolzuurhoudende cocktails: het ballonglas. Dankzij de vorm bruisen koolzuurhoudende dranken goed en komen aromatische verbindingen het best tot hun recht. Daarnaast is er genoeg ruimte voor grote ijsblokjes, waardoor je cocktails ijskoud serveert. Het ballonglas gebruik je voor een gin-tonic en aperol spritz.

Niet alle cocktailbars en horecazaken gebruiken het ballonglas, laat Bijl weten: “Dit is afhankelijk van waar je je in Nederland bevindt. In Noord-Holland serveren veel bars en andere horecazaken gin-tonics in een ballonglas. Kom je in andere delen van het land dan wordt hij geserveerd in een longdrinkglas.”

Ballonglas-voor-Gin-tonic

2. Longdrinkglas voor scewdriver, mojito en cuba libre

Een longdrinkglas, oftewel highball, is lang en smal en heeft een stevige bodem. Door de hoge vorm is er genoeg ruimte voor ijsklonten en koolzuurhoudende dranken. “Perfect voor bijna alle dranken waar bubbels in zitten”, vertelt Bijl. Je gebruikt hem onder andere voor cocktails als de scewdriver, mojito, blue lagoon, gin-tonic en cuba libre.

Longdrinkglas-voor-Scewdriver-Mojito-en-cuba-libre

3. Tumblerglas voor old fashioned, negroni en whiskey sour

De tumbler: hij staat bekend als hét klassieke whiskeyglas, maar is veel meer dan dat. Je gebruikt de tumbler, oftewel lowball, voor cocktails met voornamelijk sterke drank. Dankzij de vorm meng je makkelijk ingrediënten en is er ruimte voor één of twee grote ijsblokken. Het lage glas met brede diameter is ideaal voor een old fashioned, negroni en whiskey sour. De moscow mule wordt bij voorkeur geschonken in een koperen mok, maar je kunt hem ook presenteren in een tumblerglas. 

Tumblerglas-voor-old-fashioned-negroni-en-mosco-mule

4. Nick & nora-glas voor martini en cosmopolitan

Het nick & nora-glas heeft een hoge steel en zit qua vorm tussen een coupe- en een wijnglas in. Het glas is dun, waardoor je er beter geen ijsblokjes in gebruikt. In het glas schenk je dus het beste cocktails die je van tevoren shaket met ijsblokjes. De hoge steel voorkomt dat de hand warmte overbrengt op het glas, waardoor de cocktail goed koud blijft. Cocktails als de martini, manhattan en cosmopolitan zijn ideaal voor dit type glas.

Waar het martiniglas aan populariteit verloor, werd het het nick & nora-glas juist steeds meer gewaardeerd. Bijl vertelt hierover: “Het martiniglas verdween op de achtergrond en het nick & nora-glas werd steeds meer gebruikt. Het glas stamt uit het begin van het cocktailtijdperk. Back to basics dus.”

Nick-and-Nora-glas-voor-martini-en-cosmopolitan

5. Coupeglas voor een sour, margarita en daiquiri

Het coupeglas was oorspronkelijk bedoeld voor het serveren van champagne, maar later werd het geadopteerd door bartenders. Zij vonden het een morsbestendiger alternatief voor martini’s en gebruikten het coupeglas voor het serveren van cocktails. Net als in het nick & nora-glas schenk je hierin voorgeschudde cocktails zoals een sour, margarita en daiquiri.

“Of je een coupeglas of nick & nora-glas gebruikt, is afhankelijk van de barstijl. Het zijn dezelfde soort glazen, want je gebruikt ze voor dranken die je zonder ijs serveert. Daarnaast zijn coupeglazen geschikt voor het serveren van cocktails met schuim, zoals de espresso martini, whiskey sour en andere cocktails met eiwitten. In onze bar wisselen we tussen coupeglazen en nick & nora-glazen.”

Coupeglas-voor-sour-margarita-en-manhattan

6. Fluteglas voor een mimosa, bellini en sgroppino

Het fluteglas is lang, dun en speciaal ontworpen om bruisende dranken in te serveren. De smalle opening zorgt ervoor dat bubbels goed behouden blijven, ook als de cocktail al wat langer staat. Daardoor is de flute perfect voor champagne-cocktails als de bellini, sgroppino, french 75 en mimosa.

Fluteglas-voor-mimosa-bellini-en-sgroppino

 

Tips voor het kiezen van cocktailglazen

Het investeren in goede cocktailglazen kost wellicht tijd, maar is de investering meer dan waard. Bijl deelt haar tip: “Investeer in goede Nick & Nora-, coupe- of martiniglazen. Longdrinkglazen en tumblers heb je als horecaondernemer vaak al voor het serveren van frisdrank en whiskey. Voor dranken die je serveert zonder ijs is het belangrijk om deze glazen te hebben. Zorg daarnaast dat je altijd voldoende glazen achter de hand hebt. Dunne glazen breken snel, waardoor je gauw nieuwe exemplaren nodig hebt. Door het grondstoffentekort zijn de levertijden lang. Kies daarom een betrouwbare glazen-leverancier en bestel op tijd.”

Trending cocktailglazen

Wanneer we Bijl vragen welke trends zij ziet op het gebied van cocktailglazen komt één onderwerp duidelijk naar voren: minimalisme. Bijl: “Luigi Bormioli-glazen zijn supertrending, omdat ze dun en minimalistisch zijn. Ze breken sneller, maar dat heb je voor deze mooie glazen wel over. Als bruin café is dit natuurlijk onhandig, daar zijn dunne glazen na een keer knijpen kapot. Voor bruine cafés zijn dikkere glazen handiger. Tip: ga langs bij de glazen-leverancier en bekijk en voel de glazen voordat je ze aanschaft. Zo weet je of je de juiste exemplaren in huis haalt.

Minimalisme is een grote trend op dit moment, want cocktails komen geweldig uit in minimalistische glazen. Zo zie je extra goed de kleuren, de lagen en het schuim van de cocktail. Hierdoor heb je vaak ook geen over-the-top-garneringen nodig." Wat verder altijd hip blijft? Whiskeyglazen met inkepingen. "Crystal cut noem je dat. Deze klassieker blijft altijd trendy." 

Artikel delen