Entree Awards trendrapport deel 2: van personeel als mede-eigenaar tot rooftopbars

Trendrapport Entree Awards

Entree Awards trendrapport deel 2: van personeel als mede-eigenaar tot rooftopbars

De genomineerden van de Entree Awards laten ieder jaar allerlei (toekomstige) trends in de horecabranche zien. Wat valt ons dit keer op aan de lijst? We presenteren in twee delen een overzicht met acht ontwikkelingen. Hier lees je de eerste vier trends, dit is het tweede deel met de overige vier trends. Goed om te vermelden: de genoemde horecabedrijven zeggen niks over de winnaars die tijdens de uitreiking op 28 november in Theater Amsterdam bekend worden gemaakt.

Tekst: Iris Kranenburg
Foto’s: Pim Ras, Snellaars/Geels, Lars Verkroost, VERO, Maarten Willemstein

5. Personeel mede-eigenaar maken

Steeds meer ondernemers maken personeel mede-eigenaar van de zaak: werknemersparticipatie. Voor wie dat goed aanpakt kan het een uitkomst zijn met het huidige personeelstekort: door werknemers aandeelhouder te laten worden, zijn ze extra betrokken en zijn de oorspronkelijke eigenaren minder kwetsbaar. Deze ‘nieuwe’ eigenaren zijn bovendien bereid hun ziel en zaligheid in het bedrijf te stoppen en zorgen voor continuïteit. Ook staat elke eigenaar via deze constructie vaak zelf op de vloer. Dat zorgt voor een sterke organisatie, korte lijntjes en een goede energie in een zaak.

Personeel mede-eigenaar maken
Wichert van Rijn en Sippien Baarsma hebben bij al hun zaken, o.a. Carmel Market in Utrecht en The Streetfood Club in Breda, ook werknemers als eigenaar.

6. Groene trendsetters

Ondernemers houden in hun menu vaker rekening met duurzaamheid. Een extreem belangrijke stap voor een gezonde toekomst. De horeca heeft op dat gebied een voorbeeldfunctie, want (o.a.) food speelt in die gezonde toekomst een grote rol. De nieuwe Entree Awards-categorie Best New Green Fine Dining laat vier inspirerende voorlopers in de fine dining-scene zien. Dit zijn ‘groene trendsetters’: van koken met lokale producten, vega(n) en seizoensingrediënten, tot het tegengaan van foodwaste en korte ketens. Zónder belerend te zijn. Want genieten van goed eten en drinken en gastvrijheid staan altijd voorop!

  • Neder in Alkmaar
  • Zachtstaal in Beverwijk
  • Café Konijnenvoer in Arnhem
  • Rotonde in Rotterdam

 

Groene trendsetters Rotonde
In het ‘progressieve restaurant’ Rotonde in Rotterdam wordt met lokale producten gekookt op houtvuur.

7. Zuidas als trekpleister

Het spectaculaire The Valley mag je gerust een architectonisch hoogtepunt noemen. Met glazen gevels, ‘hangende’ appartementen, (dak)tuinen van tuinarchitect Piet Oudolf en een ‘plein’ op de vijfde etage met een glazen vloer, is het een van de opvallendste nieuwe gebouwen van ons land. De drie grillige torens verrezen afgelopen tijd aan de Zuidas in Amsterdam. Zal The Valley bijdragen aan de transformatie van de Zuidas van zakengebied naar levendig stadsgebied? De toekomst zal het uitwijzen. De zes nieuwe horecazaken zullen in elk geval een goed middel zijn om gasten vanuit de hele regio te trekken en twee ervan hebben een nominatie voor de categorie Best New Restaurant Design.

  • Nela in Amsterdam
  • Green Gastrobar in Amsterdam
The Valley
Impressie van The Valley over een paar jaar.

8. Rooftopbars

Zeker geen nieuw fenomeen, maar wel opvallend: het aantal rooftopbars dat dit jaar in de lijst met genomineerde horecazaken staat. Vanzelfsprekend is het uitzicht bij alle bars fraai, maar sommige hebben een bijzonder extraatje. Neem de wc van Blou, op de vijfde etage in hotel Haarhuis in Arnhem. Deze ruimte op achttien meter hoogte won in 2020 de titel Mooiste Toilet, een initiatief van 123toilet.nl. Wie gebruikmaakt van de wc ziet de oude liftschacht op achttien meter diepte, compleet met allerlei lichteffecten. Zeker een bezoekje waard!

  • Blou in Arnhem (in hotel Haarhuis)
  • The Current in Den Bosch (in hotel The Den)
  • Hotel Piet Hein Eek in Eindhoven
  • Green Gastrobar in Amsterdam
Rooftop Blou wc
Blou in Arnhem én de winnende wc.

Entree Awards 2022 

Op 28 november horen de genomineerde ondernemers in de elf categorieën én de categorie Best Bartender en Horecaondernemer van het Jaar wie er met de felbegeerde Entree Awards naar huis gaan. 

Ben erbij!

Artikel delen