Sebastian Cichowlas won Best Bartender en scoort nu met eigen merk

Sebatian Cichowlas bij de Entree Awards 2024

Sebastian Cichowlas won Best Bartender en scoort nu met eigen merk

In aanloop naar de competitie Best Bartender 2025 en de Entree Awards, spraken we Sebastian Cichowlas over zijn winst vorig jaar. Hij werd uitgeroepen tot Best Bartender én won met zijn team van Duke of Tokyo de prijs voor Best New Entertainment Concept. Cichowlas vertelt over wat de titel hem heeft gebracht, zijn toekomstplannen én blikt terug op de competitie. “Ik geef veel masterclasses en open in 2026 mijn eigen pop-up.”

Foto's: o.a. Tatiana van Waveren en Pim Ras

 

Wat gebeurde er na de uitreiking?

"Na het winnen van de competitie lanceerde ik opnieuw mijn merk, FLAN by Sebshake. Het gaf mij de kans om mijn bedrijf opnieuw te positioneren. Daarbij werd ik ook uitgenodigd om meer masterclasses te geven en leidde de winst tot samenwerkingen met San Pellegrino, Bar World of Tomorrow en presentaties bij Better Bar Show 2025. De winst leidde dus zeker tot veel succesvolle samenwerkingen."

Heeft de titel jou veel gebracht?

"Het heeft mij zeker kansen gebracht. Het is natuurlijk lastig om te zeggen welke dat dan precies zijn, omdat je niet weet hoe het anders gegaan zou zijn. Maar een competitie winnen is altijd gunstig en helpt ook om je zichtbaarheid te vergroten. Ik word gevraagd door merken om masterclasses te geven, dus het heeft zeker geholpen. Het helpt ook zeker dat je publiciteit krijgt door Entree Magazine en dat er merken zijn die projecten willen doen."

*De tekst gaat verder na de afbeeldingen.

Cocktail-beet-it-duke-of-tokyo Sebastian-Cichowlas-Electric-Feel ©Tatiana van Waveren.jpg

Best Bartender 2025

Ben of ken jij een bartender die in Nederland werkt? Schrijf je in en maak kans op de titel 'Best Bartender 2025', een competitie die Entree jaarlijkse organiseert. Op maandag 3 november vindt de competitie plaats in LuminAir in Amsterdam. De top 3 wordt uitgenodigd op de Entree Awards op maandag 1 december in Theater Amsterdam, waar de winnaar bekend wordt gemaakt.

Schrijf je hier in!

Hoe was het om genomineerd te worden?

"Ik was heel blij. In 2018 deed ik al eens mee aan de competitie Best Bartender, maar toen eindigde ik in de top 5: ook een mooie positie, maar geen winst. Toen ik vorig jaar hoorde dat ik in de top 3 stond en dus kans maakte op de titel, was ik enorm blij. Het was erg lastig om die positie te behalen, zeker omdat ik aan het begin van mijn bartendingcarrière nooit had gedacht dat ik op zo'n hoog niveau zou komen."

Wat betekende winnen voor jou?

"Er gingen er veel emoties door me heen toen ik uitgeroepen werd tot winnaar. Veel blijdschap uiteraard, helemaal omdat ik toch twijfels had óf ik wel zou winnen. Toen ik begon met bartending dacht ik helemaal niet aan competities, dat kwam pas een aantal jaar later. Dus ik was ontzettend trots dat het is gelukt. 

"Het winnen van Best Bartender betekent voor mij dat hard werk écht loont. Al mijn geliefden waren heel blij voor me, zeker omdat we die avond twee prijzen wonnen: met ons team van Duke of Tokyo wonnen we de prijs voor Best New Entertainment Concept. Dus mijn team was erg blij en trots."

'Wees vooral niet bang om mee te doen aan Best Bartender'

 

Hoe bereidde je je voor op de competitie?

"Ik denk dat de ervaringen door je leven heen al een soort voorbereiding is op de competitie. Ik heb bijvoorbeeld veel boeken gelezen over cocktails en trainingen gevolgd om snelheid te krijgen. Maar ik heb ook veel geleerd van eerdere competities: of je nu wint of verliest, je leert er veel van. Dat alles zie ik als voorbereiding. En natuurlijk een goede nachtrust en ontbijt op de dag zelf om er een leuke dag van te maken!"

*De tekst gaat verder na de afbeelding.

Wat heeft de toekomst voor jou in petto?

"Ik neem altijd één stap tegelijk en probeer vooruit te blijven bewegen. Dus ik hoop dat alle plannen uitkomen binnen een á twee jaar. Ik werk nu aan een FLAN pop-up, om drankjes te laten zien die passen bij mijn concept. Dat zal waarschijnlijk in 2026 komen. Daarbij word ik onderdeel van de opening van een nieuwe Duke of Tokyo in Groningen, waar ik de drankenkaart voor verzorg, net als bij de andere drie vestigingen. Dus ik ben vooral druk met het creëren van menu’s, personeel trainen, reizen en het promoten van kwaliteitsdrankenprogramma’s in Nederland en Europa."

Tips van Cichowlas

Cichowlas moedigt (jonge) bartenders aan om deel te nemen aan competities als een manier om te testen waar je staat.

Hij geeft de volgende tips:

  • Lees boeken over cocktails: het creëren van cocktails is een vak dat extra kennis vergt.
  • Wees vooral niet bang om mee te doen: ook al doe je voor het eerst mee aan een competitie, kijk vooral hoe het is zodat je fouten kan maken en volgend jaar sterker terug kan komen.
  • Train het spreken voor groepen: duidelijkheid en zelfverzekerdheid zorgt voor een overtuigendere presentatie.
  • Ken de regels en opzet van de competitie: als je weet wat er van je verwacht wordt, scoor je makkelijker punten.
Artikel delen