SPOT in Langweer is Best New Dine & Drink concept local 2025

Spot in Langweer

SPOT in Langweer is Best New Dine & Drink concept local 2025

In de categorie Best New Dine & Drink local is SPOT in Langweer uitgeroepen tot winnaar. Pascal Hoogenboom opende het bohemian grandcafé aan de haven van Langweer in Friesland. De jury is lovend: "Over elk detail is nagedacht: efficiëntie en gastvrijheid gaan hier hand in hand." In dit artikel lees je meer over de zaak en het juryrapport.

De categorie Best New Dine & Drink local wordt mogelijk gemaakt door Fever Tree en Elijah Craig.

Foto's: o.a. Pim Ras

Juryteam Best New Dine & Drink - local:

  • Natalia Alvarez Pereiro (ondernemer TRIBE NL en Elevating Hospitality)
  • Sanne Huisman (ondernemer Teds All day Brunch)

Over SPOT in Langweer

Net aan de haven van Langweer, op de plek waar ooit een hotel en oude zuivelfabriek stonden, opende Pascal Hoogenboom vorig jaar het bohemian grandcafé SPOT Langweer. De geboren Langweerder kon hier zijn droom van een eigen horecazaak werkelijkheid maken, met een all-day concept dat even stijlvol als relaxed is. Denk: beachclub vibes aan het Friese water, met ruimte voor zowel een biertje met een burger als champagne bij een uitgebreid diner. De zaak is volledig from scratch opgebouwd en richt zich op een brede doelgroep: van watersporters tot vriendengroepen en grootouders met kleinkinderen.

Het interieur ontwierp Hoogenbooms moeder, die met haar eigen woonwinkel precies wist hoe ze de warme, natuurlijke boho-stijl moest doorvoeren. Met houttinten, Indonesische meubels en een eiken vloer voelt SPOT als een zomerse ontsnapping, het hele jaar door. Ondanks het seizoenskarakter van Langweer draait de zaak ook in de winter op volle toeren. “Soms moet ik mezelf nog knijpen”, zegt Hoogenboom. “Het voelt als een droom die is uitgekomen.”

*Lees verder onder de foto's

Spot in Langweer
Spot in Langweer Spot in Langweer

Juryrapport

Food & Beverage   

"SPOT biedt een brede menukaart met uitgesproken Aziatische invloeden. De gerechten zijn goed in balans en technisch sterk uitgevoerd, met de focus op smaakvolle combinaties en herkenbare klassiekers met een moderne twist. De kwaliteit is consequent hoog. De menukaart biedt bovendien voldoende variatie om ervoor te zorgen dat vaste gasten hier meerdere keren per week of maand met plezier blijven terugkomen."

Interieur

"Het interieur – ontworpen door Studio OAK en gestyled door mama Nancy – combineert een bohemian sfeer met de grandeur van een modern grand café. De warme materialen, open indeling en verfijnde styling creëren een uitnodigende, eigentijdse ambiance die perfect aansluit bij het concept en de beleving die SPOT wil neerzetten."

Sfeer & Service

"SPOT weet een perfecte balans te vinden tussen levendigheid en comfort. De akoestiek, temperatuur en muziek zijn uitstekend op elkaar afgestemd, wat zorgt voor een sfeervolle en energieke omgeving waarin gasten zich direct op hun gemak voelen. De twee broers van de eigenaar werken samen met hem in de zaak, wat zorgt voor een duidelijke familiesfeer en een hecht teamverband waarin iedereen voor elkaar klaarstaat. De eigenaar is een echte gastheer: zichtbaar aanwezig, persoonlijk betrokken en zijn zaak ademt zijn karakter en energie uit."

Ondernemerschap

"De eigenaar is zichtbaar betrokken, trots op zijn team en weet zijn visie concreet tot leven te brengen. Met zijn ruime horecaervaring heeft hij een concept neergezet waarin over elk detail is nagedacht: efficiëntie en gastvrijheid gaan hier hand in hand. Dankzij de strakke organisatie en doordachte logistiek weet het team dagelijks tot 350 lunch- én 350 diner-couverts te draaien — een indrukwekkende prestatie. Het terras is in de zomer steevast vol, en de resultaten overtreffen de verwachtingen ruimschoots."

Impact op de regio

"SPOT is een horecagelegenheid met groot regionaal bereik. Door zijn omvang, uitstraling en professionele aanpak trekt het gasten uit de wijde omgeving aan. De ondernemer heeft met zijn visie en investeringen een nieuw kwaliteitsniveau neergezet binnen de lokale horeca. Het terras is in de zomer een vaste ontmoetingsplek, en de constante stroom bezoekers zorgt voor economische en sociale dynamiek in de omgeving. SPOT bewijst dat een sterk concept en goede uitvoering een directe, positieve invloed kunnen hebben op het imago en de levendigheid van de regio. De ondernemers achter SPOT tonen hun lokale betrokkenheid door deel te nemen aan en het sponsoren van regionale evenementen en verenigingen, en door samenwerkingen aan te gaan met lokale producenten en leveranciers."

Over de categorie Best New Dine & Drink local

Voor goede horeca hoef je allang niet meer naar grote steden. Deze genomineerden zijn te vinden in ‘de regio’. Het zijn nieuwe, toegankelijke concepten waar de gast terecht kan voor zowel food als drinks en is de hele avond een energieke vibe voelbaar. De winnaar scoort goed op alle facetten (food & beverage, sfeer en service, design en ondernemerschap) en heeft impact op de regio.

In het artikel 'Entree Awards 2025: 5 genomineerden Best New Dine & Drink local' lees je meer over deze categorie en de andere genomineerden.

Mede mogelijk gemaakt door

Fever-Tree-Elijah-Craig-sponsors-Entree-Awards-2025

Artikel delen