Entree Awards Best New Restobar: dit zijn de 5 genomineerden 2024
Steeds vaker zien we casual horecazaken waar een echte ‘bar vibe’ hangt, maar waar de gerechten de traditionele bar bites ver overstijgen: een restobar! De bar staat centraal en koken gebeurt op hoog niveau, maar zonder al te veel poespas en meestal zonder vaste menu’s. In veel gevallen zijn het toegankelijke buurtparels, met locals als graag geziene gasten. De service is informeel en eten aan de bar is hier net zo gezellig als aan tafel. De uitreiking vindt plaats op 2 december 2024 in Theater Amsterdam.
De categorie Best New Restobar wordt mogelijk gemaakt door Lavazza.
Restobar Café Kiem in Rotterdam heeft een huiselijke vibe en gasten vinden er een dagelijks wisselende menukaart en een uitgebreide wijnkaart met een mix van traditionele en natuurwijnen. René Cogenbach en Co Kossmann (voorheen Matroos en het Meisje) runnen Café Kiem en staan ook samen in de keuken. Voor het interieur haalden ze veel inspiratie uit de jaren zestig en gaven daar hun eigen moderne twist aan.
2. Masa in Rotterdam
Chef Frits Harmsen en maître Patricio Vomend brengen in restobar Masa in Rotterdam een ode aan de magie van Mexico's mezcal-bars. Zij serveren hier traditioneel Mexicaans eten, maar met een eigen, gedurfde twist en in nieuwe combinaties. De menukaart van het Mexicaanse fine dining-restaurant is klein, de mezcalkaart is groot en er zijn goede huisgemaakte, alcoholvrije dranken zoals tepache. Stoere, natuurlijke materialen zoals hout, leer en beton kenmerken het laagdrempelige interieur van Masa. Warm kaarslicht zorgt voor een gezellige en ontspannen vibe.
Restaurant PETIT Péché in een voormalig koffiehuis in Amsterdam, doet zijn naam ‘de kleine zonde’ eer aan. De kleine ruimte telt slechts 24 zitplaatsen. Chef-kok en mede-eigenaar Wes ten Kleij staat er in de open keuken. Hij serveert een wisselend menu en een kleine á-la-cartekaart met daarop ongeveer tien gerechten. De sfeer is die van een speakeasy. PETIT Péché is het zusje van restobar Café Beurre en opgezet door Kim Jongbloed en Rutger Boukamp met chef-kok Wes Ten Kleij en vrienden Hugo van den Biggelaar en Skip Hemelaar.
4. Pitot in Utrecht
Stijn Campman en Tjarco Giezen runnen samen restobar Pitot in Utrecht. Giezen is daarnaast ook eigenaar van Luc in Utrecht. Gasten kunnen bij restobar Pitot niet om de gigantische bar heen. Deze staat midden in de zaak, naast de open keuken. Gasten kunnen aan de bar lunchen en dineren. Op het menu: toegankelijke, deelbare gerechten geïnspireerd op de Oost-mediterrane keuken, maar ook zuurdesem flatbreads met diverse toppings die in een steenoven worden bereid.
5. Roux in Amsterdam
Half mei openden de vrienden Roos Bierhoff en Allon Niesen restaurant Roux in hartje Amsterdam. De eigenaren werkten voorheen bij visrestaurant Pesca en hebben samen meer dan twintig jaar horecaervaring. Het concept van Roux is casual fine dining met seizoensgebonden producten. Er staan klassieke gerechten met een twist op de kaart en op de uitgebreide wijnkaart staan ook wijnen uit minder bekende landen als bijvoorbeeld Luxemburg en België. De zaak heeft een warme ambiance en centraal staat een open keuken. Per avond is er plek voor 75 gasten.
Benieuwd naar de andere nominaties?
De genomineerde ondernemers in de elf categorieën, Best Bartender en Horecaondernemer van het Jaar krijgen op 2 december tijdens een feestelijke avond te horen wie er met de felbegeerde Entree Awards naar huis gaan. Een vakjury van o.a. designers, ondernemers, conceptontwikkelaars en trendwatchers beoordeelt de genomineerden in de elf categorieën. Bekijk hieronder alle genomineerden van de Entree Awards 2024: